ZABELEŽENA FENOMENALNA POJAVA NA MESECU POSLE 45 GODINA: Sonda sve USPEŠNIJA u svojoj misiji, gledajte OVO (FOTO)
Svemir, ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook/Watch Virgin Galactic's #Galactic02 Spaceflight

otkriće

ZABELEŽENA FENOMENALNA POJAVA NA MESECU POSLE 45 GODINA: Sonda sve USPEŠNIJA u svojoj misiji, gledajte OVO (FOTO)

Instrument ILSA na Vikramu detektovao je događaj za koji se veruje da predstavlja seizmičku aktivnost

Objavljeno:

Indijska sonda Vikram najverovatnije je zabeležila prvi dokaz potresa na Mesecu od sedamdesetih godina prošlog veka, posle više od 45 godina, piše LiveScience. Instrumenti za lunarnu seizmičku aktivnost (ILSA) prikačen za modul koji je sleteo u oblast lunarnog južnog pola 23. avgusta kao deo istorijske indijske misije Čandrajan-3. Ako bude potvrđen, ovaj potres mogao bi da da naučnicima nove podatke o seizmičkoj aktivnosti Zemljinog pratioca.

- Instrument ILSA na modulu za sletanje misije Čandrajan-3, što je prvi instrument baziran na tehnologiji mikro elektro mehaničkih sistema, zabeležio je pokrete rovera i drugih stvari. Osim toga, 26. avgusta zabeležio je događaj koji deluje kao prirodan. Izvor događaja je pod istragom. ILSA je dizajniran i napravljen u Bangaloru – navela je Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) na platformi Iks (nekadašnji Tviter).

Tokom misija Apolo između 1969. i 1977. prvi put je zabeležena seizmička aktivnost, što je dokazalo da Mesec ima kompleksnu geološku strukturu i da nije nali jednostavnim stenovitim satelirima poput Fobosa i Dejmosa.

Poslednih godina, savršeniji analitički alati i kompjuterski modeli omogućili su naučnicima da ponovo pregledaju detalje koje je prikupila misija Apolo i da stvore bolju sliku o unutrašnjosti Meseca. Studija agencije NASA iz 2011. otkrila je da je lunarno jezgro nalik Zemljinom – tečno gvožđe oko guste, čvrste čelične lopte.

Indijski rover Pragjan i sonda Vikram trenutno su u fazi „spavanja“, a naučnici će pokušati da ih ponovo pokrenu kada bude završena lunarna noć 22. septembra.

Istorijska indijska misija Čandrajan-3 započeta je lansiranjem 14. jula. Letelica ISRO je stigla prvo u orbitu Zemlje, pa je odatle otišla do orbite Meseca. Na kraju je poslat modul za sletanje koji se 23. avgusta spustio u oblast južnog pola. To je bio neverovatan uspeh Indije jer je postala četvrta zemlja, posle SSSR, SAD i Kine, koja je spustila letelicu na Mesec i prva koja je to učinila u oblasti južnog pola.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Telegraf Nauka/LiveScience)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.