NAKON ISTORIJSKOG SLETANJA NA MESEC, INDIJA SADA IMA NOVU VELIKU MISIJU! Evo o čemu se radi! (VIDEO)
Raketa, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ISRO OFFICIAL

značajna istraživanja

NAKON ISTORIJSKOG SLETANJA NA MESEC, INDIJA SADA IMA NOVU VELIKU MISIJU! Evo o čemu se radi! (VIDEO)

Indija je u avgustu postala prva zemlja koja je sletela letelicom blizu južnog pola Meseca

Objavljeno:

Indija je danas lansirala raketu kako bi proučavala Sunce, saopštila je svemirska agencija ove zemlje, nakon istorijskog uspeha sa sletanjem na južni pol Meseca sa roverom Čandrajana-3. U direktom prenosu na internet stranici Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), koji je pratilo skoro 500.000 gledalaca, i uz hiljade okupljenih u galeriji za posmatranje u blizini mesta lansiranja, raketa je poletela ostavljajući za sobom trag dima i plamena dok su naučnici aplaudirali, prenosi Rojters.

Indija je u avgustu postala prva zemlja koja je sletela letelicom blizu južnog pola Meseca. Lansiranje Aditya-L1, prve indijske svemirske opservatorije za proučavanje Sunca, izvršeno je danas u 11:50 po lokalnom vremenu.

Planirano je da Aditya, što na hindu jeziku znači "sunce", stigne u oblasti svemira na udaljenosti od oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što će uređaju omogućiti neprekidan, jasan pogled na Sunce. „Dugoročno, podaci iz misije mogli bi da pomognu u boljem razumevanju uticaja Sunca na klimatske obrasce Zemlje i porekla sunčevog vetra, struje čestica koje protiče sa Sunca kroz Sunčev sistem", saopštili su naučnici iz Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Bonus video:

02:11

INDIJA ZABRANILA IZVOZ PIRINČA! Koliko će NOVA KRIZA pogoditi Srbiju? Stručnjak objašnjava: OVE države će najviše osetiti probleme

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.