UZMITE 3D NAOČARI I UŽIVAJTE U FOTOGRAFIJI SA MESECA: Indijski rover snimio MODUL ZA SLETANJE, čarobno je (FOTO)
Svemir, ilustracija, Foto: NASA

istraživanje

UZMITE 3D NAOČARI I UŽIVAJTE U FOTOGRAFIJI SA MESECA: Indijski rover snimio MODUL ZA SLETANJE, čarobno je (FOTO)

ISRO se pohvalila sletanjem na lunarnu površinu, fotografije koje su priložili daju utisak tri dimenzije

Objavljeno: 14:17h

Indijska istraživačka svemirska organizacija (ISRO) objavila je 3D snimak modula za sletanje Vikram koji je napravio rover Pragjan. Obe istraživačke laboratorije, čijim spuštanjem na lunarnu površinu je Indija ušla u istoriju svemirskih istraživanja, nalaze se u oblasti južnog pola Meseca i trenutno su u fazi „spavanja“, navodi Indijan ekspres.

- Anaglif je jednostavna vizuelizacija objekta ili terena u tri dimenzije iz stereo ili više slika. Anaglif koji predstavljamo nastao je korišćenjem NavCam stereo slika, koje se nalaze i sa leve i sa desne strane rovera Pragjan. U ovoj slici sa 3 kanala, leva slika se nalazi u crvenom kanalu, dok je desna u plavom i zelenom kanalu (kojim prave cijan). Razlika između perspektiva ove dve slike rezultira stereo efekat, zbog čega se dobija utisak tri dimenzije. Za posmatranje u 3D preporučene su naočare sa staklima crvene i cijan boje – navela je ISRO u postu na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru) uz 3D sliku modula.

Istorijska indijska misija Čandrajan-3 započeta je lansiranjem 14. jula. Letelica ISRO je zatim stigla prvo u orbitu Zemlje, pa je odatle otišla do orbite Meseca. Na kraju je poslat modul za sletanje koji se 23. avgusta spustio u oblast južnog pola. To je bio neverovatan uspeh Indije jer je postala četvrta zemlja, posle SSSR, SAD i Kine, koja je spustila letelicu na Mesec i prva koja je to učinila u oblasti južnog pola.

Nakon više uspešnih eksperimenata, tokom kojih su obe lunarne laboratorije – stacionarni Vikram i pokretni Pragjan – snimile okolinu, analizirale zemljište i tragale za zamrznutom vodom, one su 3. septembra dočekale početak lunarne noći i stavljene su u fazu „spavanja“. Tokom 14 dana, koliko traje lunarna noć, na njima će raditi samo risiveri, a u ISRO se nadaju da će se one nakon toga probuditi i nastaviti istraživanja.

Bonus video:

00:42

Šta je teretni brod Tijendžou-4 poneo u svemir?

(Espreso/ Telegraf Nauka/Indian Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.