INDIJSKA SVEMIRSKA LETELICA OBJAVILA PRVE SNIMKE SA JUŽNOG POLA MESECA: Pogledajte SPEKTAKULARNE prizore (VIDEO)
Indijska svemirska letelica na mesecu, Foto: Printscreen/Twitter/ISRO

PRELEPO

INDIJSKA SVEMIRSKA LETELICA OBJAVILA PRVE SNIMKE SA JUŽNOG POLA MESECA: Pogledajte SPEKTAKULARNE prizore (VIDEO)

Indijska svemirska letelica sletela je prošle srede u blizini južnog pola Meseca

Objavljeno:

Indijska svemirska letelica "Čandrajan-3" počela je da objavljuje važne podatke sa svog putovanja na Mesec. Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) u nedelju je objavila prve podatke iz zapažanja "ChaSTE" (Chandra's Surface Thermophisical Experiment), jednog od četiri instrumenta na lenderu. Dostupni videi prikazuju kako rover napušta lander preko rampe i silazi na površinu Meseca, a postoji i video spuštanja landera na mesto za sletanje.

„ChaSTE“ je namenjen proučavanju toplotne provodljivosti Mesečeve površine i merenju razlika u temperaturama u različitim tačkama na i ispod površine, kako bi ustanovio toplotni profil Meseca.

Instrumente na lenderu su razvili Laboratorija za svemirsku fiziku u svemirskom centru „Vikram Sarabhai“ i Laboratorija za fizička istraživanja u Ahmedabadu.

Prvi set podataka koji je objavio ISRO pokazao je veliku razliku u temperaturama neposredno iznad i ispod površine Meseca, piše Indijan Ekspres.

Prema grafičkom prikazu koji je izneo ISRO, temperature na površini su bile više od 50 stepeni Celzijusa, ali su pale na skoro -10 stepeni, i to samo nekoliko milimetara ispod površine.

Zvaničnik ISRO-a Bi Darukeš rekao je da su rezultati bili iznenađenje za stručnjake, preneo je TASS.

Rover će prikupljati podatke najmanje 14 zemaljskih dana.

Indijska svemirska letelica sletela je prošle srede u blizini južnog pola Meseca. Time je ova zemlja postala četvrta na svetu koja je uspešno sletela na Mesec – posle SSSR-a, SAD i Kine. Indija je prva zemlja čija je svemirska letelica meko sletela na južni pol Meseca.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.