REVOLUCIONARNA OPERACIJA! DOKTORI 2022. PRIŠLI ŽENI NOS ZA RUKU! Uz POSEBNU metodu učinili NEVEROVATNO (VIDEO)
Nos, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

operacija

REVOLUCIONARNA OPERACIJA! DOKTORI 2022. PRIŠLI ŽENI NOS ZA RUKU! Uz POSEBNU metodu učinili NEVEROVATNO (VIDEO)

Revolucionarna operacija pričvršćivanja nosa za ruku pacjentkinji koja je izgubila deo lica zbog raka

Objavljeno:

Hirurzi u Francuskoj su ženi koja je zbog raka izgubila deo lica presadili novi nos, koji su pre toga "isprintali" u laboratoriji.

Naime, nos izrađen po narudžbi gotovo je u potpunosti napravljen u naučnom centru, no krvne žile su presićušne i presložene za 3D printanje te su ga naučnici prvo pričvrstili pacijentkinji na ruku kako bi razvio preko potreban sistem dovoda krvi, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

Nakon što se dva meseca razvijao na njenoj ruci, hirurzi su nos presadili na ženino lice. Operacija je trajala šest sati, a lekari su jako pazili da povežu njegove nove krvne žile sa slepoočnicom pacijentkinje. Hirurzi s Instituta za rak Univeziteta Tuluz u Francuskoj su u novembru 2022. godine objavili da je njihova pacijentkinja jako dobro.

"Suprug i ja smo odlučili da ćemo uskoro opet izaći u restoran"

"Kad sam se probudila sledećeg dana, bila sam potpuno shrvana. Nisam izašla napolje deset godina, a suprug i ja smo odlučili da ćemo uskoro opet izaći u restoran", rekla je krajem 2022. pacijentkinja za francuske novine Le Monde. Nakon devet godina i nekoliko neuspelih rekonstrukcija lica, pacijentkinji je napokon vraćen nos.

Sada, navodno, pernosi Index.hr, može osetiti mirise bolje nego ikad. "Ova vrsta rekonstrukcije nikada pre nije izvedena na tako krhkom i slabo prokrvljenom području", rekli su iz bolnice. Hirurzi u Francuskoj se sada nadaju da će moći upotrebiti ovu revolucionarnu tehniku u budućnosti prilikom presađivanja drugih telesnih implantata.

Bonus video:

02:17

PLAŠIM SE PLASTIČNIH OPERACIJA, AKO MI SECNU NERV IMA DA SE ISKRIVIM! Pevačica: Glupo je da se pravim kao da imam 20 GODINA

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.