UŽIVAO NA RECI, A ONDA JE PRIMETIO NEŠTO OGROMNO U VODI: Ovo nije OČEKIVAO, mogao je samo da GLEDA I TREPĆE (FOTO)
More, Foto: Mallon Industries / Carte Blanche / Profimedia

NEVEROVATNO

UŽIVAO NA RECI, A ONDA JE PRIMETIO NEŠTO OGROMNO U VODI: Ovo nije OČEKIVAO, mogao je samo da GLEDA I TREPĆE (FOTO)

Zaslužan je za neverovatno otkriće

Objavljeno: 15:32h

Bil Milner obožava da vozi džet-ski, ali nije očekivao da će biti zaslužan za neverovatno otkriće koje datira iz vremena Velikog rata.

On je uživao na reci Nečes u Teksasu, ranije ovog meseca, i u jednom trenutku primetio drvenu konstrukciju u vodi. Nije shvatio o čemu je reč, osim da je ogromna.

Momak je fotografisao drvenu građu i obavestio lokalni muzej o svom otkriću, prenosi Business Insider.

Ubrzo su se uključile druge nadležne organizacije, pa je utvrđeno da je Milner pronašao ostatke broda koji je izgrađen u vreme Prvog svetskog rata za takozvani Emergency Fleet Corporation.

“Neverovatna priča počinje u vreme kada su nemačke podmorice potapale američke trgovačke brodove u Atlantiku. Postojala je bojazan da saveznici neće biti u mogućnosti da obezbede ratne rezerve, uključujući hranu za narod”, saopštili su nadležni.

Iz tog razloga, osnovan je Emergency Fleet Corporation, sredinom aprila 1917. godine.

Njihova flota sastojala se od drvenih brodova, kao iz 19. veka, koje su pokretale parne mašine. Proizvodili su se u starijim brodogradilištima i predstavljali “potrošni” materijal.

Rat se završio godinu kasnije, pa je prestala potreba za drvenim brodovima. Američka administracija imala je problem da ih proda.

“Bilo je teško pronaći kupce za plovila sa drvenim trupom. Proizvodnja jednog primerka koštala je oko 250.000 dolara, a neki su prodati za svega 1.000. Na kraju, ostavljeni su da trunu na rekama”, objašnjavaju stručnjaci.

Bonus video:

01:32

SENZACIONALNO OTKRIĆE U SREMSKOJ MITROVICI Pronađeno 180 grobova i crkva stara 9 vekova MAĐARSKI IZVOR UPUĆUJE NA OVU SVETITELJKU

(Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.