PRONAĐENA 3 PODVODNA VULKANA! Naučnici smatraju ovo VAŽNIM OTKRIĆEM, "baca svetlo", ovo su detalji
Sicilija, Foto: Printscreen/Youtube/Prowalk Tours

novo saznanje

PRONAĐENA 3 PODVODNA VULKANA! Naučnici smatraju ovo VAŽNIM OTKRIĆEM, "baca svetlo", ovo su detalji

Istraživači sa više univerziteta iz celog sveta otkrili su tri podvodna vulkana kod jugozapadne obale Sicilije, ali još nije potvrđeno da li su aktivni

Objavljeno:

Prema naučnicima, novootkriveni vulkani široki su najmanje 6 kilometara i uzdižu se više od 150 metara iznad okolnog morskog dna, i poslednji su u nizu vulkanskih kupa koje je 2019. otkrio italijanski Nacionalni institut za okeanografiju i eksperimentalnu geofiziku (OGS) u morskom području između Mazare del Valjo u sicilijanskoj provinciji Trapani i grada Skjaće, prenosi Gardijan.

- Ovo otkriće je važno jer baca svetlo na neistraženo morsko dno. Mediteranom se plovi milenijumima, ali, iznenađujuće, znamo vrlo malo o njegovom morskom dnu - rekao je istraživač na OGS Dario Ćivile.

Istraživači su prikupili uzorke stena i naslage lave, koje će analizirati u narednim mesecima.

Vulkan, ilusrtacija
Vulkan, ilusrtacijafoto: Printscreen/Twitter/ World Meteorological Organization

- Kampanja je sprovedena na nemačkom brodu Meteor i završena je pre nekoliko dana skeniranjem prethodno neistraženog morskog dna duž Sicilijskog kanala koje se odvijala između 16. jula i 5. avgusta - rekao je Ćivile.

Tokom ekspedicije, istraživači su otkrili i olupinu broda na dubini od 110 metara na takozvanoj Bezimennoj obali (Bankco Senza Nome), otprilike na pola puta između vulkanskog ostrva Linosa i Sicilije, za koju je Ćivile rekao da još nije moguće utvrditi koliko je stara.

Iako podmorske erupcije često ostaju neprimećene, veruje se da je više od jednog miliona vulkana pod vodom, i oni su izvor 80 odsto vulkanskih aktivnosti širom sveta.

Ekspediciju na Meteoru vodili su Univerzitet Malta i OGS, a drugi instituti uključeni u istraživanje bili su i nemački ''Geomar Helmholc'', američki Institut za istraživanje mora Monterej, novozelandski Viktorijin Univerzitet iz Velingtona, i drugi.

Bonus video:

00:21

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.