PREOKRET! Oglasio se Kremlj o avionskoj nesreći u kojoj je Prigožin POGINUO, evo šta su SADA REKLI
Jevgenij Prigožin, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/POOL, EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

DRAMA BEZ KRAJA

PREOKRET! Oglasio se Kremlj o avionskoj nesreći u kojoj je Prigožin POGINUO, evo šta su SADA REKLI

Dmitrij Peskov se oglasio o istrazi o padu aviona u Tverskoj oblasti u kojoj je stradao Jevgenij prigožin

Objavljeno:

Kremlj je u sredu saopštio da istraga o avionskoj nesreći u kojoj su prošle nedelje poginuli vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin i devet drugih uključuje mogućnost da je izazvana namerno, prenosi Rojters.

- Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju – znate o čemu govorimo, recimo, namernom zverstvu - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe rekao da je istraga o padu aviona ruska istraga i da ne može biti reči o međunarodnoj istrazi.

Ruski istražni komitet u nedelju je potvrdio da je Prigožin među ljudima koji su poginuli u avionskoj nesreći prošle srede. Komitet je u saopštenju naveo da je nakon forenzičkog ispitivanja identifikovano svih 10 tela pronađenih na licu mesta i da je njihov identitet „u skladu sa manifestom“.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Neće biti međunarodne istrage

Rusija je obavestila brazilske vazduhoplovne vlasti da "u ovom trenutku neće prema međunarodnim pravilima pokretati istragu o padu aviona Embraer brazilske proizvodnje", u kojem je poginuo šef paravojnih snaga Vagner grupe, saopštila je brazilska agencija Rojtersu.

Brazilski centar za istraživanje i prevenciju vazduhoplovnih nesreca (CENIPA), u interesu poboljšanja bezbednosti u vazduhoplovstvu, saopštio je da ce se pridružiti istrazi koju vodi Rusija ako bude pozvan i ako se istraga sprovede po međunarodnim pravilima.

Ruske vazduhoplovne vlasti nisu u obavezi da pristanu na saradnju sa CENIPA, ali su neki bivši istražitelji saopštili da bi to trebalo uraditi, jer američke i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza pada aviona Embraer Legaci 600 23. avgusta, koji ima dobru bezbednosnu evidenciju, navodi Rojters.

Kremlj negira bilo kakvu umešanost.

Prema Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija (ICAO) sa sedištem u Montrealu, let iz Moskve sa destinacijom u Sankt Peterburg je bio domaći, tako da ne podleže međunarodnim pravilima poznatim pod svojim pravnim nazivom Aneks 13.

Prigožin je poginuo 23. avgusta u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve, dva meseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih komandanata u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu, i napredovali ka Moskvi pre nego što su se vratili u svoje baze.

Bonus video:

01:25

NJIMA NAJVIŠE ODGOVARA PRIGOŽINOVA SMRT Ignjatović izneo šokantne tvrdnje: Vagner je napravio čudo, IZGUBILI SU UTICAJ U AFRICI

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.