OVE PODATKE O INDIRI GANDI SIGURNO NISTE ZNALI: Kastrirala muškarce, družila se sa Tačer, a evo i kako je SKONČALA
Indira Gandi, Foto: Vikipedija/ Indira Gandi

biografija

OVE PODATKE O INDIRI GANDI SIGURNO NISTE ZNALI: Kastrirala muškarce, družila se sa Tačer, a evo i kako je SKONČALA

Ovo je sedam fascinantnih činjenica o neverovatnom životu Indire Gandi i veoma složenom nasleđu

Objavljeno:

Indira Nehru Gandi je bila složena žena čije vođstvo u Indiji i danas ima posledice. Ona je 24. januara 1966. položila zakletvu kao prva žena premijer te zemlje.

Ovo je sedam fascinantnih činjenica o njenom neverovatnom životu i veoma složenom nasleđu:

Njen život je uključivao politiku od malih nogu

Gotovo od trenutka kada je rođena 1917. godine, život Indire Nehru bio je prožet politikom. Njen otac, Džavaharlal Nehru, bio je vođa u borbi za nezavisnost Indije od britanske vladavine, pa je bilo prirodno da Indira postane pristalica ove borbe.

 Indira Gandi
Indira Gandifoto: Vikipedija/ indira Gandi

Jedna od taktika indijskog nacionalističkog pokreta bila je odbacivanje stranih posebno britanskih proizvoda. U mladosti, Indira je bila svedok lomače stranih dobara. Kasnije je kao petogodišnjakinja odlučila da spali svoju voljenu lutku jer je igračka napravljena u Engleskoj.

Kada je imala 12 godina, Indira je igrala još veću ulogu u indijskoj borbi za samoopredeljenje vodeći decu u Vanar Seni (ime znači Brigada majmuna; inspirisana je vojskom majmuna koja je pomagala Gospodinu Rami u epu Ramajana).

Grupa je porasla na 60.000 mladih revolucionara koji su se obraćali kovertima, pravili zastave, prenosili poruke i postavljali obaveštenja o demonstracijama. Bio je to rizičan poduhvat, ali Indira je bila srećna što učestvuje u pokretu za nezavisnost.

Njen brak nije naišao na široku podršku

Indirin otac je bio blizak saradnik Mahatme Gandija. Međutim, činjenica da je Indira završila sa istim prezimenom kao legendarni indijski vođa nije bila posledica veze sa Mahatmom, umesto toga, Indira je postala Indira Gandi nakon braka sa Ferozeom Gandijem (koji nije bio u srodstvu sa Mahatmom). I uprkos činjenici da su Indira i Feroze bili zaljubljeni, njihovo venčanje je bilo malo ko u Indiji podržao.

Feroze, učesnik u borbi za nezavisnost, bio je Parsi, dok je Indira bila hinduista, a mešoviti brakovi su u to vreme bili neobični. Takođe je bilo van norme nemati ugovoreni brak. U stvari, došlo je do takvog javnog negodovanja protiv ovoga da je Mahatma Gandi morao da ponudi javnu izjavu podrške, koja je uključivala zahtev: „Pozivam pisce uvredljivih pisama da odbace vaš gnev i blagoslove predstojeći brak."

 Indira Gandi
Indira Gandifoto: Vikipedija/ indira Gandi

Indira i Feroze su se venčali 1942. Nažalost, iako je par imao dva sina zajedno, brak nije bio veliki uspeh. Feroze je imao vanbračne veze, dok je Indira većinu vremena provodila sa svojim ocem nakon što je on postao premijer Indije 1947. Brak je okončan Ferozeovom smrću 1960. godine.

Izbeglička kriza je izvršila pritisak na nju

Godine 1971. Indira se suočila sa krizom kada su trupe iz zapadnog Pakistana ušle u bengalski istočni Pakistan kako bi slomile njegov pokret za nezavisnost. Ona je progovorila protiv užasnog nasilja 31. marta, ali se grubo postupanje nastavilo i milioni izbeglica su počeli da pristižu u susednu Indiju.

Briga o ovim izbeglicama povećala je resurse Indije, tenzije su takođe rasle jer je Indija ponudila podršku borcima za nezavisnost. Situaciju su dodatno zakomplikovali geopolitički razlozi predsednik Ričard Nikson je želeo da Sjedinjene Države stanu uz Pakistan, a Kina naoružava Pakistan, dok je Indija potpisala „ugovor o miru, prijateljstvu i saradnji“ sa Sovjetskim Savezom.

 Indira Gandi
Indira Gandifoto: Vikipedija/ indira Gandi

Situacija se nije popravila kada je Indira posetila Sjedinjene Američke Države u novembru, snimci Ovalne kancelarije iz tog vremena otkrivaju da je Nikson rekao Henriju Kisindžeru da je premijer „stara veštica“.

Rat je počeo kada su pakistanske vazdušne snage bombardovale indijske baze 3. decembra. Indira je priznala nezavisnost Bangladeša (bivši Istočni Pakistan) 6. decembra. Nikson je 9. decembra uputio američku flotu da krene ka indijskim vodama ali se Pakistan predao 16. decembra.

Zaključak rata bio je trijumf za Indiju i Indiru (i, naravno, za Bangladeš). Nakon što je sukob okončan, Indira je u intervjuu izjavila: „Nisam osoba na koju bi trebalo da vrši pritisak bilo ko ili bilo koja nacija“.

Milioni su sterilisani kada je proglasila vanredno stanje

U junu 1975. Indira je proglašena krivom za izbornu zloupotrebu. Kada su rivali počeli da se zalažu za njenu smenu sa mesta premijera, odlučila je da proglasi vanredno stanje.

 Indira Gandi
Indira Gandifoto: Vikipedija/ indira Gandi

Vanredna vladavina bi bila mračni trenutak za indijsku demokratiju, sa protivnicima u zatvoru i ograničenim slobodama štampe. Možda je najšokantnije to što su milioni ljudi sterilisani, neki protiv svoje volje , tokom ovog perioda.

U to vreme, kontrola stanovništva se smatrala neophodnom da bi Indija napredovala (Indirin omiljeni sin i poverenik, Sanjai, postao je posebno fokusiran na smanjenje nataliteta). Tokom vanrednog stanja, vlada je usmerila svoju energiju ka sterilizaciji, sa fokusom na jednostavniji postupak vazektomije. Da bi se muškarci podstakli da se podvrgnu operaciji, ponuđeni su podsticaji poput ulja za kuvanje i gotovine.

Tada je od državnih radnika počelo da se traži da ispune kvote za sterilizaciju da bi bili plaćeni. Izašli su izveštaji da su dečacima rađene vazektomije i da su muškarci hapšeni, a zatim poslati na sterilizaciju. Neki su počeli da spavaju na poljima kako bi izbegli timove za sterilizaciju. Prema članku iz 1977. u časopisu TIME, između aprila 1976. i januara 1977. sterilisano je 7,8 miliona (početni cilj je bio 4,3 miliona).

Početkom 1977. Indira je raspisala izbore, čime je okončana njena vanredna vladavina. Očekivala je da će pobediti na ovom glasanju, ali strah i brige koje je donela politika sterilizacije doprineli su njenom porazu na biralištima i ona je izbačena sa funkcije.

Sukobila se sa snahom

Godine 1982. nesporazum između Indire i snahe Maneke doveo je do obračuna. Praktično od trenutka kada se Maneka udala za Sanjaia i ušla u Indirino domaćinstvo, mlađa žena se nije uklapala. Nakon što je Sanjai umro 1980. (stradao je u avionskoj nesreći), tenzije su dodatno porasle. Stvari su došle do vrhunca kada je Maneka prkosila Indiri da prisustvuje skupu Sanjajevih bivših političkih saveznika (što nije pomoglo političkim interesima Radživa, Sanjajevog brata).

Za kaznu, Indira je naredila Maneki da napusti svoju kuću. Zauzvrat, Maneka se pobrinula da novinari snime njene torbe koje su bez ceremonije ostavljene napolju. Maneka je takođe javno istupila rekavši: "Nisam uradila ništa što bi zaslužila da budem izbačena. Ne razumem zašto sam napadnuta i smatram je lično odgovornom. Odanija sam svojoj svekrvi nego čak i moja mama."

 Indira Gandi
Indira Gandifoto: Vikipedija/ indira Gandi

Iako je premijer naterao Maneku da se iseli, i ona je platila cenu: Maneka je povela sina Varuna sa sobom, a razdvojenost od voljenog unuka za Indiru je bio udarac.

Bila je bliska sa Margaret Tačer

Kao žena lider u 20. veku, Indira Gandi je bila članica veoma malog kluba. Ipak, imala je jednu prijateljicu koja je mogla da razume kakav je njen život: samu Gvozdenu damu, Britanku Margaret Tačer.

Indira i Tačer su se prvi put srele 1976. Dobro su se slagale, uprkos činjenici da je Indira u to vreme bila angažovana u svojoj nedemokratskoj vladavini vanrednog stanja. A kada je Indira bila privremeno van vlasti nakon njenog izbornog poraza 1977. Tačer je nije napustila. Njih dve su nastavili da imaju dobar odnos nakon što se Indira vratila na vlast 1980.

Kada je Tačer bila blizu da bude ubijena od IRA bombe u oktobru 1984, Indira je bila zabrinuta. Nakon Indirinog ubistva nekoliko nedelja kasnije, Tačer je ignorisala pretnje smrću da bi prisustvovala sahrani. U poruci saučešća koju je uputila Radživu stajalo je: „Ne mogu da vam opišem svoja osećanja nakon vest o gubitku vaše majke, osim da kažem da je za mene to kao da sam izgubila člana sopstvene porodice. Naši brojni zajednički razgovori sadržali su bliskost i međusobno razumevanje koje će uvek ostati sa mnom. Ona nije bila samo veliki državnik već topla i brižna osoba.“

Sin ju je nasledio nakon njene smrti

Jedan značajan faktor koji je podstakao Indirinu političku karijeru bilo je njeno nasleđe. Kao ćerku prvog premijera Indije, Kongresna partija je bila srećna što ju je postavila na poziciju lidera, a zatim ju je kasnije odabrala da postane premijer.

Nakon Indirinog ubistva 1984. godine, njen sin Radživ ju je nasledio na mestu premijera. Godine 1991. i on je ubijen, ali klan Nehru-Gandhi još uvek nije završio sa politikom iako je Radživova udovica, Sonja, u početku odbila zahtev Kongresne partije da stupi u lidersku ulogu, na kraju je postala njen predsednik.

Do izbora 2014, Rajiv i Sonijin sin Rahul se takođe pridružio Kongresnoj partiji, međutim, stranka je doživela veliki gubitak na biralištima. Na konferenciji za novinare, Rahul je priznao: "Kongres je prošao prilično loše, ima mnogo toga o čemu treba da razmišljamo. Kao potpredsednik stranke smatram se odgovornim."

Ipak, nisu svi Gandiji prošli loše na izborima 2014. Pošto su članovi pobedničke partije Bharatija džanata, Maneka Gandi i njen sin Varun sada na vlasti, a Maneka je ministarka za razvoj žena i dece (mada imajući u vidu njen oštar odnos sa Manekom, ovaj razvoj događaja verovatno ne bi oduševio Indiru).

I uprkos njihovom lošem rezultatu 2014. godine, Kongresna partija je odbila da prihvati Sonjine i Rahulove ostavke. Čini se da će različiti članovi Indirine porodice nastaviti da igraju ulogu u indijskoj politici i u skorijoj budućnosti , prenosi Biography.com

Bonus video:

02:11

INDIJA ZABRANILA IZVOZ PIRINČA! Koliko će NOVA KRIZA pogoditi Srbiju? Stručnjak objašnjava: OVE države će najviše osetiti probleme

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.