IDENTITET OVOG MONSTRUMA JE VEĆ POLA VEKA MISTERIJA: Ubijao jer mu je bilo ZABAVNO, broj žrtava prešao 30? (VIDEO)
Zodijak, serijski ubica, Foto: Wikipedia/ Zodiac killer

jeziva priča

IDENTITET OVOG MONSTRUMA JE VEĆ POLA VEKA MISTERIJA: Ubijao jer mu je bilo ZABAVNO, broj žrtava prešao 30? (VIDEO)

Tokom 1968. i 1969. godine ozloglašeni serijski ubica uopšte nije bio tih o svojim zločinima

Objavljeno:

Priče o ovom serijskom ubici su slavne kao one o Džeku Trboseku, ali to nije njihova jedina sličnost - jer u oba slučaja identitet počinioca zlodela ostaje misterija.

"Volim da ubijam ljude jer je tako zabavno", stoji u jednom od njegovih šifrovanih pisama koje je slao lokalnim novinama. Ali ko je zapravo bio Zodijak - kako se sam potpisivao - do danas niko ne zna. Zvanični podaci govore da je između decembra 1968. i otkobra 1969. godine ubio 5 i ranio 2 žrtve u oblasti zaliva San Franciska.

Zodijak je tvrdio da je ubio 37 ljudi, a da svoje žrtve prikuplja kao robove koji će mu služiti u zagrobnom životu.

Misteriozni serijski ubica čiji slučaj je i danas otvoren

Zodijak, serijski ubica
Zodijak, serijski ubicafoto: Wikipedia/ Zodiac killer

Prve žrtve, tinejdžere Dejvida Faradeja i Beti Džensen, ubio je iz vatrenog oružja na njihovom prvom sastanku u blizini jezera Herman krajem decembra 1968. godine. Utisak je bio da ne postoji mnogo razloga da neko ubije ovaj mladi par, međutim, kada je u julu 1969. godine iz vatrenog oružja napao još jedan - Majkl Megoa i Darlin Ferin, na parkingu golf kluba, pojavile su se spekulacije da ubica ima nešto protiv zaljubljenih devojaka i momaka.

Majkl je bio prva poznata žrtva koja je preživela napd, a napad je obavljen na gotovo istovetan način kao i prethodni: dok su se žrtve nalazile u kolima. Manje od mesec dana nakon ovih događaja on šalje i svoje prve kriptovane poruke lokalnim novinama uz pretnje da će ubijati ljude ako ne budu objavljene.

Međutim, u septembru 1969. godine, Zodijak menja svoj način ubijanja i ovog puta umesto pištolja, koristi nož. Žrtve su bile Brajan Hartnel koji je preživeo šest uboda u leđa i Sesilija Šepard za koju se piknik pored jezera Berjesa tragično završio. Tom prilikom, Zodijak je sve vreme komunicirao sa žrtvama, a Brajan je u početku verovao da je u pitanju bizarna pljačka. Sve dok ubica nije izvadio nož i njih dvoje izbo ukupno 16 puta.

Zodijak je čitav slučaj prijavio vlastima, ali nakon što je otišao do kola kojim su se žrtve dovezle i na vratima napisao: Valjeho; 12-20-68; 7-4-69; septembar 27–69–6:30; nožem. Kasnije je Brajan policiji opisao muškarca kao belca, starog između 35 i 45 godina, visokog 1,80 m i teškog 77 kg. Takođe, otkrio je da je Zodijak na sebi tom prilikom nosio i kapuljaču, sličnu onoj koju su nosili srednjovekovni dželati, sa simbolom kruga i krsta u sredini - njegovim potpisom.

Poslednje potvrđeno ubistvo se dogodilo 11. oktbra 1969. godine, iako je policija prvobitno mislila da je ubistvo mladog taksiste Pol Stajna nasumična pljačka sa tragičnim ishodom. Sam Zodijak je novinarima poslao pismo sa delom košulje žrtve kao dokazom u kom preuzima odgovornost za njegovu smrt.

Pisma Zodijaka su novinarima nastavila da prisitžu sve do 1974. godine, nakon čega od ubice kao da više nije bilo ni traga ni glasa.

Lista osumljičenih je velika, ali

1 / 4 Foto: Wikipedia/ Zodiac killer

Zvanični osumljičeni je bio samo Artur Li Alen, učitelj i seksualni prestupnik bez mnogo uspeha u ljubavi. Ovo kao i činjenica da je izgledom odgovarao opisu koje su dale žrtve, poslužile su policiji da odmah posumnja u njega.

Međutim, kako nisu mogli da prikupe dovoljno dokaza - sem neposrednih: kucaća mašina koju je Alen posedova je bila istog tipa kao ona kojom su kucana pisma koje je slao Zodijak, nosio je sat marke Zodijak i živeo je u Valjehu, mestu u kom se dogodilo jedno od ubistava - slučaj je odbačen.

Tek 2002. godine kada je izvučen deo DNK iz pljuvačke sa koverata i upoređen sa Alenovom, ispostavilo se da se ne podudaraju.

Tokom oktobra, 2021. godine tim nezavisnih istražitelja je tvrdio kako su sigurni da je Zodijak bio Geri Frensis Post, koji je preminuo tokom 2018. godine. Svoje tvrdnje su pravdali činjenicom da su se ožiljci na njegovom čelu poklapali sa opisima žrtava. Ali i da se njegovo ime spominje u jednoj od kriptovanih poruka.

FBI je nakon ovoga izašao u javnost i saopštio da su skeptični povodom najnovijih tvrdnji, kao i da slučaj ostaje do danjeg otvoren.

Svi pokušaji da se rasvetli identitet Zodijaka do danas su ostali bezuspešni. Iako on iza sebe nije ostavio ni približno velik broj potvrđenih žrtava kao neke druge serijske ubice, činjenice da je slao kriptovane poruke koje su privlačile dosta pažnje i to da počinilac nikada nije priveden licu pravde, dovele su do toga da priča o Zodijaku iz Njujorka bude jedan od najpopularnijih slučajeva u istoriji američke kriminalistike. Pored toga, vremenom su se pojavile i serijske ubice koje su kopirale njegov rad, poput Heriberta Seda iz Njujorka.

Bonus video:

02:55

MONSTRUM IZ MLADENOVCA SE NIJE PRIPREMAO ZA KRVAVI PIR! Radulović: Ostalo mu je metaka i okvira, a TO MOŽE DA ZNAČI SAMO JEDNO

(Espreso/ National Geographic Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.