PRETI MU SMRTNA KAZNA ZBOG "TEŠKE HOMOSEKSUALNOSTI": Predsednik OVE ZEMLJE zapretio da će nastaviti POGUBLJENJA
LGBT, Foto: EPA/Mario Guzman

DA LI JE MOGUĆE?

PRETI MU SMRTNA KAZNA ZBOG "TEŠKE HOMOSEKSUALNOSTI": Predsednik OVE ZEMLJE zapretio da će nastaviti POGUBLJENJA

Predsednik Joveri Museveni zapretio je 2018. godine da će nastaviti pogubljenja kako bi zaustavio talas zločina u zemlji

Objavljeno:

Dvadesetogodišnji mladić postao je prvi Uganđanin koji je optužen za "tešku homoseksualnost", krivično delo koje se u toj zemlji kažnjava smrću prema nedavno usvojenom anti-gej zakonu, saopštili su danas tužioci i njegov advokat.

On je optužen da je "izvršio nezakoniti polni odnos" sa 41-godišnjim muškarcem, ali u optužnici nije objašnjeno zašto se delo smatra teškim, prenosi Rojters.

Iz tužilaštva za britansku agenciju nisu naveli dodatne detalje o slučaju, ali je portparolka Žaklin Okui rekla da ne zna da je neko ranije optužen za "tešku homoseksualnost".

LGBT zastava
LGBT zastavafoto: Profimedia

Uganda nije nikog pogubila već dve decenije, ali smrtna kazna nije ukinuta.

Predsednik Joveri Museveni zapretio je 2018. godine da će nastaviti pogubljenja kako bi zaustavio talas zločina u zemlji.

Vlasti Ugande su u maju donele jedan od najstrožih zakona na svetu koji je usmeren protiv LGBT zajednice, a propisana je kazna doživotnog zatvora za istopolne odnose.

Smrtna kazna se može primeniti u slučajevima koji se smatraju "otežavajućim", uključujući ponovljena krivična dela i istopolni odnos sa maloletnikom, starijom osobom ili osobom s invaliditetom.

Bonus video:

00:54

Advokat objasnio zbog čega je teško da se uvede smrtna kazna!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.