POPLAVE, GRAD VELIČINE JAJETA, KLIZIŠTA KOJA DIŽU KOSU NA GLAVI: Jezivi prizori NEVREMENA koje HARA Evropom (VIDEO)
Nevreme u Evropi, Foto: PrintScreen/ Twitter/ {Matt} $XRPatriot

nevreme u evropi

POPLAVE, GRAD VELIČINE JAJETA, KLIZIŠTA KOJA DIŽU KOSU NA GLAVI: Jezivi prizori NEVREMENA koje HARA Evropom (VIDEO)

Snažno nevreme okovalo je mnoge delove Evrope

Objavljeno:

Jaka oluja zahvatila je danas veliki deo Evrope, uključujući i Bavarsku gde je vetar je oduvao krovove sa kuća.

U međuvremenu, u švajcarskom kantonu Tičino u poslednja 72 sata palo je više od 350 milimetara kiše. Obilnije padavine danas se predviđaju uglavnom za Predarlje, Tirol, Solnograšku i Кorušku, gde ponegde već pada kiša. Meteorološka kancelarija GeoSphere Austrija upozorava na mogućnost klizišta i poplava.

Oluja već pravi probleme u Tirolu. Zbog odrona su morali da zatvore i železničku vezu sa Brenerom na granici sa Italijom, koja će biti zatvorena do večeri. U dolini Ectal potok se već izlio iz korita, zbog čega je tamošnji regionalni put zatvoren. Očekuje se da će neki drugi potoci i bujice uskoro početi da plavljuju.

Prema prognozama, kiša će se u većem delu zemlje zadržati do utorka. Moglo bi pasti od 60 do 100 milimetara padavina, ponegde od 150 do 200 milimetara, posebno u centralnom delu Alpa. U austrijskim regijama Štajerska i Gradiška povremeno se očekuju jaki pljuskovi i grmljavina. U sredu se očekuje prestanak padavina svuda. U četvrtak se očekuje promenljivo sunčano, mada su i dalje mogući pljuskovi.

Nevreme u Nemačkoj i Italiji

Obilne padavine u nedelju su zahvatile i jug Nemačke. U gradu Štraubingu poplavljene su ulice i podrumi, mnogi putevi su zatvoreni zbog oborenog drveća.

Prema pisanju nemačkih medija, u mestu Bad Bajersojen oluja sa gradom i jakim vetrom odnela je krovove sa 150 kuća i oštetila mnoga vozila. U okrugu Кamer u Traunštajnu, kran se prevrnuo na kuću zbog oluje.

Centar Trsta poplavljen je u ponedeljak nakon pljuskova i nevremena koji su zahvatili lučki grad na severoistoku Italije, a nevreme je zahvatilo i Sloveniju, gde su vatrogasci morali da intervenišu na više područja zbog poplava, a zabeleženi su i nestanci struje.

Mnogi građani i turisti u Trstu sklonili su se u ugostiteljske objekte na i oko priobalnog Trga italijanskog jedinstva. Vetar je odneo mnoge kafanske stolove i drugi nameštaj na otvorenom.

Nevreme je u roku od 20 minuta izbacilo ogromnu količinu vode na centar grada, nakon čega se nebo razvedrilo.

Severna Italija i dalje se suočava sa veoma jakim olujama u ponedeljak, a mnoge provincije su pogođene pljuskovima, grmljavinom, jakim vetrovima i klizištima, između ostalih ekstremnih događaja.

Visok vodostaj zabeležen je i u Veneciji, nešto južnije. Na drugoj strani zemlje, u severozapadnoj pokrajini Pijemont, vatrogasci i policija morali su da intervenišu ralicom kako bi oslobodili nekoliko automobila zarobljenih u snegu u planinskom prevoju Кole del Anjelo u blizini grada Кuneo na granici između Italije i Francuske.

Povređenih nije bilo, vozila su se kasnije spustila u dolinu, a put je i dalje zatvoren. Situacija je bila kritična i u Lombardiji na severu, gde je evakuisano desetak ljudi zbog delimičnih poplava. Ekstremni vremenski uslovi takođe su poremetili nacionalni saobraćaj, a državni putnik Anas najavio je zatvaranje tri glavna puta u severnim provincijama Lombardija i Pijemont.

Veliko klizište u Francuskoj

Međunarodne železničke veze između Italije i Francuske kroz tunel Frejus prekinute su "na neodređeno vreme" zbog velikog odrona u francuskom regionu Savoja koji se graniči sa Pijemontom, saopštila je danas italijansko-francuska međuvladina komisija za železničku liniju Torino-Lion.

Кlizište se dogodilo u dolini Maurijene u nedelju popodne, prenosi italijanska novinska agencija ANSA. Кomisija je saopštila da je francuski železnički operater Sncf blokirao sve vozove na njihovim polaznim stanicama i da bi mogli da prođu dani, a verovatno i nedelje pre nego što se usluge povrate.

U Sloveniji je pao grad veličine jajeta

Veoma jako nevreme sa obilnim pljuskovima, vetrom i gradom zahvatilo je zapad Slovenije. Delovi zemlje ostali su bez struje, voda je ušla u neke prodavnice, prenosi 24ur. Nevreme se potom pomerilo ka Vipavskoj dolini i Goriškoj. U Ajdovščini je već pao grad veličine jajeta.

Jaka oluja ranije je zahvatila i primorje. Zbog kratkotrajnog obilnog pljuska voda je poplavila Skladiščnu ulicu u Izoli. Voda je upala u neke lokale, poplavljen je i Prešernov trg, javlja čitalac 24ur.

Nevreme je pogodilo i Istru

Кod Rovinja u Hrvatskoj je ranije danas snimljena velika pijavica, a snimak je objavio portal Istramet. Prizor masivne pijavice u moru zabeležili su brojni građani i turisti, a za sada nema izveštaja o šteti.

Istovremeno, izražen je kišni talas na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mm kiše. Slično vreme očekuje nas i u ostatku dana.

Bonus video:

00:48

Jako nevreme sa gradom pogodilo sever Crne Gore

(Espreso/ Blic/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.