U HRVATSKU VEĆ STIGLO NEVREME! Oluja pogodila OVU oblast, hrli ka DRUGIM DELOVIMA, a evo kakav ih UŽAS čeka (FOTO)
Nevreme u Hrvatskoj, Foto: PrintScreen/ Facebook/ IstraMet

nevreme u hrvatskoj

U HRVATSKU VEĆ STIGLO NEVREME! Oluja pogodila OVU oblast, hrli ka DRUGIM DELOVIMA, a evo kakav ih UŽAS čeka (FOTO)

Snažano nevreme pogodilo je Istru, te se sprema za dalje napredovanje oluje

Objavljeno:

Najavljivana promena vremena već je stigla u Istru, javlja N1 i dodaje da je na zapadnoj obali Istre u toku nevreme.

I temperature su pale. Prema stranici pljusak.com, u Umagu je jutros u 8:25 sati bilo gotovo 28 stepeni, dok je u 9:05 izmeren samo 21,5 stepeni Celzijusa.

IstraMet na svojoj Facebook stranici javlja o snažnom naoblačenju, grmljavinskom nevremenu i kiši.

- Očekujemo obilnije padavine, jak vetar, a u sredu prepodne centar ciklona nalaziće se kod Istre, što može doneti nove izolirano nevreme. Najžešće narančasto upozorenje odnosi se na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, ali i grada. Verovatnost grmljavine veća je od 75%, dok lokalno može pasti više od 30mm kiše, piše IstraMet i dodaje da bi u iduća dva dana ukupna količina padavina lokalno mogla preći 100 milimetara.

Padavine se sada premeštaju prema unutrašnjosti.

Podasetimo, za Istru, ali i za ostatak zemlje je za danas DHMZ izdao narančasto upozorenje zbog opasnih vremenskih prilika.

Krunoslav Mikec: Osjetno zahlađenje, a onda miholjsko leto

Dežurni meteorolog DHMZ-a Krunoslav Mikec je za N1 televiziju rekao da se nakon nekoliko dana osveženja opet vraća miholjsko leto.

Nakon što je ciklona iz Italije već stigla u Istru, oblaci se premeštaju pa će u poslepodnevnim satima pljuskovi s grmljavinom stići i do juga Jadrana i zapadnog dela unutrašnjosti. Visoke temperature i do 35 stepeni i dalje će biti na istoku.

- Postoji mogućnost za ozbiljno nevreme, posebno na Jadranu. Mogu se pojaviti pavice, more je dobro ugrejano pa se mogu javiti ozbiljne nestabilnosti – grmljavinsko nevreme. Najviše na obali uz Istru, severnu Dalmaciju, a popodne i u ostatku Jadrana. Može biti i obilnijih padavina koje mogu uzrokovati bujične i urbane poplave na mestima. Što se tiče kontinentalnih krajeva, treba računati na povećanu verovatnost od pljuskova, ali može biti olujnog vetra. Treba biti na oprezu, pratiti radarsku situaciju, rekao je Mikec za N1.

Dodao je da će već sutra temperature biti niže, a dalje zahlađenje se očekuje tokom utorka i srede, kada će u unutrašnjosti najviša temperatura biti oko 20 stupnjeva.

Ipak, u prvoj nedelji septembra vraćaju se temperature više od proseka.

DHMZ: Kiša i grmljavina na severnom i delu srednjeg Jadrana

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatiće ujutro i prepodne severni i deo srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevreme, verovatno duž obale. Kasno poslepodne naoblačenje i kiša doći će do Slavonije.

Vetar slab i umeren južni i jugozapadni, u severnim kopnenim krajevima kratkotrajno i severoistočni. Na Jadranu umereno i jako jugo i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 stepeni.

Bonus video:

00:48

Jako nevreme sa gradom pogodilo sever Crne Gore

(Espreso/ Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.