KOD NAS KAO U PAKLU, JADRANU PRETE SUPERĆELIJSKE OLUJE, A SNEG ZAVEJAO OVO MESTO: Evo kakvo vreme danas čeka BALKAN
Sneg na Alpima, Foto: Profimedia

ČETIRI GODIŠNJA DOBA U EVROPI

KOD NAS KAO U PAKLU, JADRANU PRETE SUPERĆELIJSKE OLUJE, A SNEG ZAVEJAO OVO MESTO: Evo kakvo vreme danas čeka BALKAN

Nakon vrelih dana, sa Atlantika je u sklopu hladnog fronta tokom vikenda došlo do prodora osetno hladnije vazdušne mas

Objavljeno:

Šire područje Alpa tokom vikenda bilo je na udaru veoma obilnih kiša i jakih grmljavinskih oluja.

Nakon vrelih dana, sa Atlantika je u sklopu hladnog fronta tokom vikenda došlo do prodora osetno hladnije vazdušne mase.

Jake grmljavinske oluje obrušile su se na pojedine predele Alpa od juga Franucuske preko severa Italije do jugoistoka Nemačke i Austrije.

Drugog dana vikenda iznad zapadnog Mediterana došlo je do formiranja sekundarnog ciklona, koji danas nad Alpima uslovljava veoma obilne kiše, a na južnim i istočnim padinama i vrlo snažne grmljavinske oluje.

S obzirom na to da se Alpi danas nalaze u zadnjem delu ciklona, preovladavaju severna strujanja i priliv još hladnije vazdušne mase, pa su temperature danas širom Švajcarske, na jugu Nemačke, na istoku Francuske i na zapadu Austrije prave jesenje, uz vrednosti od 10 do 14°C.

Od ranog jutra veoma obilni sneg pada u švajcarskim i francuskim Alpima. Snežna granica spustila se na 2000 metara nadmorske visine, lokalno i na 1800 metara, uz temperature ispod 0°C. U ovim predelima sneg će padati tokom celog dana i očekuje se od 10 do 30 centimetara svežeg snega.

Iako još uvek traje leto, sneg u ovim predelima Alpa u ovom delu godine nije neuobičajena pojava.

Zahlađenje će se u nastavku dana širiti dalje prema istoku, tako da će sneg zahvatiti i Alpe na zapadu Austrije, čak i u pograničnom delu Italije i to na visinama iznad 2000 metara.

Ono što je interesatno, dok u Alpima veje sneg, vrela vazdušna masa nalazi se samo 500 kilometara istočnije i uslovljavaljava temperature u Panonskoj niziji i na našem području iznad 35°C, pa je tako sada u Mađarskoj 37°C, a slične temperature beleže se i u Ukrajini i Rumuniji, dok se sa zapada približava osetno svežija vazdušna masa koja će po prodoru hladnog fronta usloviti pad temperature za 15 ak stepeni.

Inače, u ovom času područje između Alpa i našeg područja nalazi se na udaru superćelijskih oluja, a najkritičnija situacija je na severnom Jadranu, u Sloveniji i na severoistoku Italije. U nastavku dana talas jakih grmljavinskih oluja premeštaće se u sklopu ciklona sa centralnog Mediterana i hladnog fronta prema istoku i zahvatiće srednji i južni deo Jadrana, veći deo Hrvatake, Bosne i Crne Gore.

U nastavku poslepodneva snažnih grmljavinskih oluja i vrlo obilnih padavina biće u Istri, na severnom Jadranu i na zapadu Slovenije, a lokalno se očekuju i superćelijske oluje. Ovi sistemi premeštaće se u južnoj visinskoj struji prema istočnim padinama Alpa i ka jugoistoku Austrije.

Do večeras veći deo Hrvatske i Slovenije biće na udaru veoma obilnih padavina i grmljavinskih oluja, a očekuje se opasnost i od superćelijskih oluja. Na Jadranu se očekuje opasnost od morskih pijavica. Lokalno se očekuje i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica.

Nakon sunčanog i vrelog dana, uz veoma jako jugo i visoke talase, prema večeri pogoršanje vremena premeštaće se na jugoistok preko Dalmacije, pa će ovi sistemi tokom večeri stići i do crnogorskog primorja.

Na udaru kasnije tokom večeri prvo će naći Boka Kotorska, u toku noći i ostali deo obale, pa će biti kiše i veoma jakih pljuskova sa grmljavinom. U utorak ujutro širom primorja očekuje se opasnost i od grmljavinskih oluja i nepogoda, uz veoma obilne kiše, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz poplave i bujice.

Sve ovo može biti potencijalno opasno, a ujedno se preporučuje i oprez na putevima, naročito zbog opasnosti od odrona.

Utorak će doneti i jače osveženje, pa će i maksimalne temperature opasti ispod 30°C.

Kada je reč o Srbiji, nakon današnjeg vrelog dana i temperatura i do skoro 40°C, zahlađenje sa padavinama, ali u znatno blažem obliku stići će i do naše zemlje, ali će bar temperatura biti u padu za 10 ak stepeni.

Bonus video:

03:24

OLUJA NE BI USPELA BEZ NATO I SAD! Stević; Američki oficiri na čelu s Klarkom bili glavni organizatori

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.