UVEDENO VANREDNO STANJE NA FLORIDI: Približava im se tropska oluja, strah od poplava i tornada
Nevreme, Foto: PrintScreen/ Instagram/ 017_dn

vremenska nepogoda

UVEDENO VANREDNO STANJE NA FLORIDI: Približava im se tropska oluja, strah od poplava i tornada

Nacionalni centar za uragane kaže da postoji šansa od 70 odsto da će postati tropska oluja do ponedeljka i 90 odsto šansi uopšte

Objavljeno:

Guverner američke savezne države Floride Rob DeSantis proglasio je danas vanredno stanje ;za veći deo obale te države ka Meksičkom zalivu, nakon što su prognostičari rekli da bi vremenski sistem na obali Meksika uskoro mogao da postane tropska oluja i da bi mogao da počne da se kreće ka toj državi.

Nacionalni centar za uragane kaže da postoji šansa od 70 odsto da će postati tropska oluja do ponedeljka i 90 odsto šansi uopšte.

Nije odmah jasno da li će oluja dostići snagu uragana, ili tačno u kom pravcu će ići. Ipak, svaka oluja ove prirode može da izazove velike poplave, nestanke struje, obalske oluje i tornada.

DeSantis je u saopštenju naveo da je izdao svoju naredbu "iz opreza kako bi osigurao da Odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama Floride može da počne da se priprema i da stanovnici Floride imaju dovoljno vremena da pripreme svoje porodice za oluju koja treba da pogodi područje sledeće nedelje".

Prognoze predviđaju da će se oluja kretati ka severoistoku prema Floridi, izlazila bi na obalu zaliva severno od Tampe u blizini oblasti Big Benda, a zatim bi išla dijagonalno preko države da bi izašla u Atlantski okean blizu države Džordžije.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu nedavno je saopštila da će sezona uragana 2023. godine biti jača nego što se prvobitno predviđalo, delom zbog izuzetno toplih temperatura okeana. Sezona traje do 30. novembra, a tokom avgusta i septembra je obično na vrhuncu.

Bonus video:

00:19

Superćelijska oluja u Beogradu 5

(Espreso/Kurir.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.