IGRA SUDBINE: Roditelji podelili potresnu priču kroz šta je prošla njihova ĆERKA, život joj je spasio STRANAC
Dete u bolnici, Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

zdravlje

IGRA SUDBINE: Roditelji podelili potresnu priču kroz šta je prošla njihova ĆERKA, život joj je spasio STRANAC

Ona se sa porodicom preselila u Vest Palm Bič na Floridi 2021. Decu je upisala u vrtić, a svaki dan je na vratima jedne učionice primećivala sliku crvenih cipela

Objavljeno:

Meg Džordž je mama devojčice koja je jedva preživela alergijsku reakciju na hranu i od tada se bavi upozoravanjem drugih roditelja sa time šta bi sve moglo da bude kobno po decu, a da toga nisu ni svesni.

Ona se sa porodicom preselila u Vest Palm Bič na Floridi 2021. Decu je upisala u vrtić, a svaki dan je na vratima jedne učionice primećivala sliku crvenih cipela. Upitala je direktora škole kakav je to simbol i tu saznala za priču o dečaku koji je svoj život izgubio zbog alergena.

O čemu je reč?

Crvene cipele su oznaka za neprofitnu organizaciju pod nazivom "Red Sneakers", koju su njegovi roditelji osnovali kako bi širili svest o alergijama na hranu i upotrebu epinefrina, koji se nije koristio u vreme njegove smrti.

- Ostala sam do kasno te noći čitajući sve što sam mogla o Oukliju i njegovim nesebičnim, neverovatnim roditeljima. Tiho sam plakala gledajući fotografije koje su podelili sa svojim prelepim dečakom. Njihov "Instagram" nalog bio je bogat znanjem: vrhunski alergeni, kako i kada koristiti injekcije epinefrina, znaci reakcije i još mnogo toga. Ova stranica je bila kao magnet za moj mozak - želela sam da znam sve što mogu o tome kako da sprečim tragediju poput one koju su oni preživeli i nisam verovala koliko malo znam o alergijama na hranu - počinje Meg u autorskom tekstu za "Today".

Niko nije mogao da zamisli šta će se desiti

Nekoliko nedelja kasnije muž i ona su šetali sa svojom decom. Molili su za sladoled, pa su roditelji pristali, pridruživši se drugim porodicama u dugom redu iza slatkog ružičastog kamiona sa hranom koji je prodavao "sladoled od super hrane".

- Pročitala sam izbore naglas, ne pominjući svojim mališanima da je sladoled napravljen od orašastih plodova, tako da ga nisu odbili pre nego što su ga probali, i na kraju su naručili dve kugle vanile sa dodacima u vidu kuglica za dekoraciju.

Njena ćerka je uzela dodatak iz svoje porcije i odmah je upozorila da je svrbi prst.

- Otprilike 30 sekundi kasnije, nakon što je pojela nekoliko kašika, pogledala sam joj lice i srce mi je stalo. "Nešto nije u redu?" upitala me je iza svojih velikih smeđih očiju. I nažalost, nešto je sasvim sigurno bilo. Lice joj je bilo izobličeno, natečeno oko obraza. Stvorile su joj se crvene i bele brazde oko usana koje su je žestoko svrbele. Vrištala sam, podigla je i nepovezano vikala mužu da nam treba pomoć. Ouklijeve slike su mi bljesnule kroz um brzinom munje - zbog njegovih roditelja, znala sam da nam je potreban epinefrin.

- Moj muž je pratio moje znake, trčao pored mene i gurao našeg prestravljenog sina u kolica, dok sam ja držala našu ćerku i vrištala upomoć. Da budem iskrena, ne znam šta sam vrištala, ali znam da je to bilo dovoljno da privučem osobu koja je spasila naše dete. Prišao nam je čovek sa ženom i malim sinom. "Da li vam treba EpiPen?" upitao nas je, a zatim dodao: "Ja sam doktor i moja žena ga ima u torbici. Da li želite da ja to uradim?".

U bolnici

Ona je pristala, a za to vreme je suprug zvao Hitnu pomoć. Njeni simptomi počeli da se popravljaju u roku od jednog minuta nakon injekcije, a majku je preplavilo olakšanje kada je doktor rekao po dolasku Hitne pomoći da će biti dobro.

- Većinu te noći proveli smo u bolnici, a moj muž nam se pridružio kada je obezbedio dadilju sa obližnjeg koledža da dođe sa našim sinom. Nakon što je naša ćerka dobila "benadril" i steroide i provela sate na pregledima, mi smo započeli ostatak svog drugačijeg života.

U narednim nedeljama, testovi krvi i kožni testovi kod alergologa potvrdili su njenu alergiju na hranu, posebno na indijski orah, glavni sastojak sladoleda koji je jela. Život je bio izazovan nakon ovog događaja.

- Dugo sam išla na terapiju, a moje ionako opsesivne i anksiozne sklonosti videle su neke od svojih najgorih dana. Proveravam našu ćerku, kucam poruke nastavnicima, negovateljima i članovima naše porodice šta bi mogla da jede, a šta ne. Upoznajte se sa alergijama na hranu čak i ako ih vaša deca nemaju - mi jesmo, i zahvalna sam na tome svaki dan. Kao i kod većine stvari, vreme leči rane, a znanje je moćnije od straha - zaključuje ova mama.

Bonus video:

02:34

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

(Espreso/Kurir.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.