KO JE BIO ČOVEK KOJI SE OTVORENO SUPROTSTAVIO PUTINU? Ove stvari o Prigožinu NISTE ZNALI, godinama bio IZA REŠETAKA
Jevgenij Prigožin, Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

neverovatan život šefa vagnera

KO JE BIO ČOVEK KOJI SE OTVORENO SUPROTSTAVIO PUTINU? Ove stvari o Prigožinu NISTE ZNALI, godinama bio IZA REŠETAKA

Evo ko je bio Jevgenij Prigožin, vođa Vagner grupe, o kome ce osvet bruji

Objavljeno:

Nazvan "Putinov kuvar" zbog svoje prošlosti u restoranskoj industriji, Prigožin je uspeo svojim delovanjima sa plaćeničkom grupom Vagner širom sveta da privuče pažnju javnosti. Ali ko je bio Jevgenij Prigožin, čovek koji se pre dva meseca otvoreno suprostavio Putinu, jednom od najmoćnijih svetskih lidera?

Кuvar koji voli Vagnera

Rođen u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, 1961. godine, Prigožin je mladost proveo u sovjetskoj Rusiji. Odgajio ga je očuh Samuil Žarkoi, instruktor skijaškog trčanja, stoga ne čudi da je primljen u elitni internat za sportiste, koji je završio 1977. godine. Međutim, njegov pokušaj da napravi karijeru u sportu je bio neuspešan.

Zbog niza krivičnih dela uključujući pljačku, prevaru i umešanost u kriminalne radnje, 1981. godine je osuđen na trinaest godina zatvora, ali je 1988. dobio pomilovanje, nakon čega je pušten na slobodu. Iza rešetaka je proveo ukupno devet godina.

1 / 3 Foto: AP

Put od delikventa do uspešnog biznismena, prešao je munjevitom brzinom - a čitav zaplet je izgledao kao iz romana. Naime, kada je pušten na slobodu, Sovjetski Savez se bližio kraju, a on je počeo da se bavi prodajom hot-dogova. U periodu od pet godina, stekao je udeo u lancu supermarketa i uspeo da otvori sopstveni restoran.

Saradnju sa predsednikom Rusije počinje na Novom ostrvu, brodu koji je plovio niz reku Nevu. Asošijeted pres ga je u svom izveštaju nazvao "Putinov kuvar" jer su njegovi restorani i kompanije za hranu bile odgovorne za organizovanje banketa na kojima se Putin sastajao sa uglednim zvanicama iz drugih zemalja.

Odnos sa Putinom je Prigožinu takođe omogućio da uđe u političku i vojnu arenu, gde je njegov uticaj značajno rastao. Radikalni zaokret u vojnom biznisu se materijalizovao stvaranjem grupe plaćenika koja je nazvana po Prigožinovom omiljenom kompozitoru - Rihardu Vagneru, a za koju je javnost prvi put čula 2014. godine.

Jevgenij Prigožin
foto: Gray_Zone / UPI / Profimedia

Sve je krenulo iz Molkina i završilo se padom aviona

Prigožinu su prema stranim medijima vlasti obezbedile zemljište u Molkinu na jugu Rusije, koje je postalo baza za obuku Vagner grupe. Grupa je prvo intervenisala kao podrška separatistima u ukrajinskoj oblasti Lugansk, zatim se proširila na Siriju, gde je Rusija delovala kao saveznik Damaska u građanskom ratu, a odatle u Afriku.

1 / 3 Foto: Profimedia

Međutim, osim što je oružjem uticala na geopolitički koncert, Vagner grupa je vršila operacije i putem interneta. Na primer, Sjedinjene Države su Prigožina izdvojile kao arhitektu koji stoji iza sofisticirane operacije trolovanja na internetu. Njihov cilj je prema navodima, bilo mešanje u američki izborni proces 2016. godine.

Poslednjih godina je zajedno sa grupom Vagner delovao u Ukrajini, sve dok u junu 2023. godine nije rešio da podigne pobunu protiv Kremlja. U narednim mesecima niko nije znao šta se konkretno dešava, sem da je njegov konvoj koji se kretao ka Moskvi naprasno zaustavio, i da su nakon toga usledili pregovori u koje je bio umešan i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Od tada se o njegovoj lokaciji nije znalo ništa, sve dok u sredu uveče nije objavljena vest da je navodno poginuo u avionskoj nesreći u blizini Moskve.

Bonus video:

03:18

ZBOG OVE STVARI SU NAM BITNI RUSIJA I KINA! Dačić: Ne odgovara nam Putinovo pominjanje Kosova, MORAMO DA SE SPREMIMO ZA NAJGORE

(Espreso/Nationalgeographic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.