OVO JE GRČKI HEROJ KOJI JE SPASAVAO ŽIVOTINJE IZ VATRENE STIHIJE: Zbog reči njegove žene su svi ZANEMELI (FOTO)
Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

borba sa vatrenom stihijom

OVO JE GRČKI HEROJ KOJI JE SPASAVAO ŽIVOTINJE IZ VATRENE STIHIJE: Zbog reči njegove žene su svi ZANEMELI (FOTO)

Grčka se bori sa još jednim talasom smrtonosnih požara

Objavljeno:

Internet su preplavile slike hrabrih vatrogasaca i dobrovoljaca koji se bore sa šumskim požarima širom Grčke. Posebnu pažnju javnosti skrenuo je mladić koji u sred vatrene stihije izvlači životinje na sigurno. U pitanju je Leonida Rodis, koji će za nekoliko meseci postati otac, prenosi "Prototema".

Rodis je, rizikujući sopstveni život, uspeo da spase psa, konja i magarca iz požara koji je izbio u podnožju planine Parnite, u pokrajini Atika.

Njegove fotografije su na društvenim mrežama postale simbol ljubavi prema životinjama ali i rešenosti ljudi da obuzdaju vatrenu stihiju na svojim vekovnim ognjištima. Mladić je na društvenim mrežama zadobio veliki broj pohvala, a bilo je i onih koji su komentarisali kako je novi Noje.

"Za mene je on heroj svakog dana! Moj heroj!", napisala je njegova supruga na svom Fejsbuk nalogu.

Ona je u emotivnom postu poručila da ne želi heroje.

"Želim svog čoveka zdravog i zdravog u našem domu! Šta da radim sa herojem ako izgubim svog čoveka, a moje dete ne upozna svog oca?", kaže Elina Tifon.

Inače, Rodis nosi ime po čuvenom kralju Sparte, koji je zajedno sa 300 Spartanaca stradao u bici kod Termopila. Ta bitka vođena je avgusta 480. p. n. e između saveza grčkih gradova-država i Persijskog carstva.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Brojčano mnogo slabiji Grci su zadržali Persijance tri dana, čime su dobili dovoljno vremena za evakuaciju Atine i pripremu jače armije.

Drugi talas požara u Grčkoj

Podsetimo, Grčka se bori sa još jednim talasom smrtonosnih požara, drugim za mesec dana, koji su već odneli dva života i primorali mnoge stanovnike da se evakuišu.

Nekontrolisani požari besne na severoistoku zemlje, na ostrvima Eubeja (kod Atine) i Kitnos i u provinciji Beotija, severno od Atine, praćeni opasnom kombinacijom jakog vetra i temperature do 41 stepen Celzijusa.

Meteorološka služba upozorila je na izuzetno toplo i suvo vreme, koje pogoduje pojavi požara, a zadržaće se u Grčkoj do petka.

Dim prekrio pola zemlje

Sa druge strane, posledice požara koji danima besne u blizini Aleksandrupolja, glavnog grada okruga Evros, na severoistoku Grčke, jutros su postale vidljive širom države u vidu krvavog sunca, džinovskog oblaka dima koje ga zaklanja i kiše od pepela koja pada na ljude i automobile. Veliki broj naših državljana postavio je na društvene mreže slike i snimke ove pojave.

Prema pisanju grčkog portala Protothema, dim se nadvio nad 110.00 kilometara teritorije Grčke.

Tačnije, može se videti prenos dima preko severnog i centralnog Egeja od šumskih požara u Evrosu i Rodopima , kao i od požara nad Beotijom. Dim od požara u oblasti Evrosa dostigao je oko 950 kilometara jugozapadno, pokrivajući površinu od oko 110.000 kvadratnih metara.

Bonus video:

01:31

EVAKUACIJA ZBOG VELIKIH POŽARA U KANADI: Vatra zahvatila severoistok zemlje

(Espreso/Blic/Prototema)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.