VODEĆI RUSKI GENERAL NAĐEN MRTAV NAKON MISTERIZONE BOLESTI! Vodio invaziju na Ukrajinu, a onda ga je Putin smenio
Genadij Židko, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

ISTRAGA

VODEĆI RUSKI GENERAL NAĐEN MRTAV NAKON MISTERIZONE BOLESTI! Vodio invaziju na Ukrajinu, a onda ga je Putin smenio

General-pukovnik Genadij Židko (58) imao je niz najviših vojnih funkcija i pre šest godina je proglašen za „Heroja Rusije“, što je najviša počasna titula u zemlji

Objavljeno:

Vodeći ruski general koji je nakratko vodio invaziju na Ukrajinu pronađen je mrtav nakon misteriozne bolesti.

General-pukovnik Genadij Židko (58) imao je niz najviših vojnih funkcija i pre šest godina je proglašen za „Heroja Rusije“, što je najviša počasna titula u zemlji.

Bio je komandant neuspešnih ratnih napora u Ukrajini prošle godine pre nego što ga je ruski lider Vladimir Putin zamenio generalom Sergejem „Armagedonom“ Surovikinom.

Novinska publikacija Readovka izvestila je da je general Židko umro posle „duge bolesti“.

General je bio zadužen za Putinovu „specijalnu vojnu operaciju“ između aprila i oktobra prošle godine i bio je poznat kao jedan od „najboljih vojnih mozgova u Rusiji“.

On je preuzeo dužnost od generala Aleksandra Dvornikova, poznatog kao "Sirijski mesar" zbog ruske intervencije u građanskom ratu u zemlji 2015.

Nije poznat uzrok smrti Židka

Ali nakon neuspeha Rusije da zauzme grad Harkov, Putin je zbacio generala Židka.

General je bio zamenik ministra odbrane, zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga, načelnik Putinovih trupa u Siriji i komandovao je Istočnim vojnim okrugom Rusije.

Zapad je u to vreme uveo mnoge sankcije protiv generala Židka.

Međutim, otkako je sklonjen u čistki, slabo je viđan u javnosti, a detalji o njegovoj smrti, uključujući i to gde je umro, još nisu poznati.

Guverner Habarovske oblasti Mihail Degtjarjov potvrdio je smrt generala i izrazio saučešće, ali zvanično saopštenje nije dato.

On je sedmi ruski general koji je umro za vreme invazije na Ukrajinu, a za mnoge nije objavljeno kako su umrli. Veliki broj istaknutih Rusa je, čini se, bez objašnjenja, nastradao.

Čistka za čistkom u ruskoj vojsci

Zamena generala Židka, general Surovikin, takođe je degradiran sa svoje funkcije ubrzo nakon toga, a načelnik generalštaba Valerij Gerasimov je stavljen da vodi invaziju.

General Surovikin je ostao njegov zamenik, ali se smatra da je priveden nakon što je misteriozno nestao nakon neuspelog Vagnerovog puča u junu. Izvori su sugerisali da je unapred znao za pobunu.

General Gerasimov (67) takođe je smenjen u čistki prošlog meseca – manje od šest meseci nakon što je imenovan – u poslednjem nizu Putinovih otpuštanja.

Međutim, smatra se da će on ostati na čelu ruskih oružanih snaga kao načelnik generalštaba.

Kako prenose ruski mediji, zamenio ga je general-pukovnik Mihail Teplinski.

U međuvremenu je jedan ozloglašeni bivši šef ruske špijune optužio Putina za neuspeh u zapanjujućoj poruci.

Vladimir Kvačkov (75) rekao je da ruski lider i njegovo najviše osoblje nisu „sposobni da vode rat“ nakon što ga je moskovski sud proglasio krivim za „diskreditaciju oružanih snaga“.

Bonus video:

06:32

PUTIN JE KUM NOVE NATO ALIJANSE Đukić o dešavanjima u Ukrajini:

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.