NEMAČKI VOJNIK ŠPIJUNIRAO ZA RUSE? Odavao im informacije, više službi ga juri!
Haker, Foto: Profimedia

vojna tajna

NEMAČKI VOJNIK ŠPIJUNIRAO ZA RUSE? Odavao im informacije, više službi ga juri!

Istraga je sprovedena u bliskoj saradnji sa Saveznom vojnom kontraobaveštajnom službom i Saveznom kancelarijom za zaštitu ustava SR Nemačke

Objavljeno:

Nemački državljanin priveden je u gradu Koblenc, u saveznoj državi Rajna-Palatinat na zapadu Nemačke, zbog sumnje da je špijunirao u korist Rusije, saopštilo je Glavno tužilaštvo Nemačke.

Kako se navodi u saopštenju, poternica je raspisana 27. jula 2023. godine, a 9. avgusta su službenici nemačke Savezne kriminalističke službe priveli muškarca i pretresli mu stan i radno mesto.

Osumnjičeni Tomas H. je zaposlen u Saveznoj kancelariji za naoružanje, informacione tehnologije i primenu Bundesvera, koja se takođe bavi nabavkom vojnih proizvoda za Oružane snage Nemačke.

U Generalnom tužilaštvu tvrde da se "od maja 2023. svojom voljom više puta obraćao Generalnom konzulatu Ruske Federacije u Bonu i Ruskoj ambasadi u Berlinu i nudio saradnju".

Istovremeno, on je svojevremeno dao informacije dobijene tokom svojih profesionalnih aktivnosti radi daljeg prebacivanja ruskoj obaveštajnoj službi, navodi se u saopštenju nemačkog tužilaštva.

Osumnjičeni se već pojavio pred sudijom Vrhovnog saveznog suda, koji je naložio njegovo hapšenje i smeštanje u istražni pritvor.

Istraga je sprovedena u bliskoj saradnji sa Saveznom vojnom kontraobaveštajnom službom i Saveznom kancelarijom za zaštitu ustava SR Nemačke.

Bonus video:

02:10

Pres konferencija CIA

(Espreso/Kurir.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.