OSUĐEN BIVŠI POLICAJAC ZBOG UČEŠĆA U UBISTVU DŽORDŽA FLOJDA: Evo KOLIKO godina zatvora je dobio
Grafit o Džordžu Flojdu, Foto: Profimedia

zločin

OSUĐEN BIVŠI POLICAJAC ZBOG UČEŠĆA U UBISTVU DŽORDŽA FLOJDA: Evo KOLIKO godina zatvora je dobio

Tou Tao proglašen je krivim za saučesništvo u ubistvu iz nehata drugog stepena

Objavljeno:

Bivši policajac iz Mineapolisa Tou Tao osuđen je danas na četiri godine i devet meseci zatvora zbog saučesništva u ubistvu Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom hapšenja 25. maja 2020. godine.

Tao je proglašen krivim za za saučesništvo u ubistvu iz nehata drugog stepena jer je sprečavao grupu prolaznika da priđu dok je policajac Derek Šovin devet i po minuta klečao na vratu Džordža Flojda koji je za to vreme molio za život i govorio da ne može da diše, prenosi Glas Amerike.

Flojd je prvobitno priveden zbog sumnje da je u obližnjoj prodavnici koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara, a njegovo hapšenje i smrt snimio je jedan od prolaznika.

Ubistvo je izazvalo proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom Sjedinjenih Američkih Država.

Šovin je 2021. godine proglašen krivim za ubistvo, nakon čega je osuđen na 22 i po godine zatvora zbog ubistva drugog stepena i još 21 godinu po federalnoj optužbi za kršenje Flojdovih prava.

Ostala dva policajca, Tomas Lejn i Aleksandar Kueng koji su držali Flojda dok mu je Šovin klečao na vratu, prošle godine su se izjasnili krivim za saučesništvo u ubistvu drugog stepena.

Lejn je osuđen na tri i po, a Kueng na tri godine zatvora. Oni su takođe proglašeni krivim za kršenje Flojdovih građanskih prava. Lejn je po toj optužbi osuđen na dve i po godine, a Kueng na tri godine zatvora.

Bonus video:

00:26

Hapšenje osumnjičenog za teško ubistvo na Voždovcu

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.