VOJNI BRODOVI RUSIJE, KINE I AMERIKE NA ISTOM MESTU! Situacija se ZAKUVAVA, ovo NE MIRIŠE NA DOBRO
Ratni brod, Foto: AP/Mahdi Marizad

TENZIJE RASTU

VOJNI BRODOVI RUSIJE, KINE I AMERIKE NA ISTOM MESTU! Situacija se ZAKUVAVA, ovo NE MIRIŠE NA DOBRO

U septembru 2021. godine, brodovi američke obalske straže u Beringovom moru i severnom Tihom okeanu naišli su na kineske brodove oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države poslale su četiri razarača i avione nakon što se 11 ruskih i kineskih brodova približilo Aljasci, javlja "Wall Street Journal".

Kako se navodi, najmanje 11 ruskih i kineskih brodova približilo se Aleutskim ostrvima u severnoj američkoj državi Aljasci, navodi se u izveštaju WSJ-a. Dodaje se da brodovi nikada nisu ušli u američke teritorijalne vode i da su napustili to područje. Pratila su ih četiri američka razarača i avioni P-8 "Poseidon".

"Ovo je prvi put u istoriji", rekao je Brent Sadler, viši naučni saradnik u Fondaciji "Heritage" i penzionisani mornarički kapetan.

"S obzirom na kontekst rata u Ukrajini i napetosti oko Tajvana, ovaj potez je vrlo provokativan", dodao je on.

Severna komanda SAD potvrdila je operaciju u saopštenju za WSJ: "Vazdušne i pomorske snage pod našom komandom sprovele su operacije kako bi osigurale odbranu Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Patrola je ostala u međunarodnim vodama i nije se smatrala pretnjom."

Republikanski senatori Aljaske Den Saliven i Lisa Murkovski rekli su da su bili u "bliskom kontaktu s vođstvom iz Komande Aljaske nekoliko dana... i dobili detaljne poverljive izveštaje o stranim brodovima ... koji su prolazili američkim vodama u Aleutima".

"Ovo je oštar podsetnik na blizinu Aljaske i Kini i Rusiji, kao i suštinsku ulogu koju naša savezna država igra u nacionalnoj odbrani i teritorijalnom suverenitetu", naveli su senatori u saopštenju.

Aljaska
Aljaskafoto: Michael DeFreitas / robertharding / Profimedia

"Plan saradnje"

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je za WSJ da patrola nije usmerena na Vašington.

"Prema godišnjem planu saradnje kineske i ruskevojske, mornarički brodovi dve zemlje nedavno su obavili zajedničke pomorske patrole u relevantnim vodama u zapadnom i severnom Tihom okeanu. Ova akcija nije usmerena ni na jednu treću stranu i nema nikakve veze s trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom", rekao je portparol kineske ambasade Liu Pengju.

Ovo nije prvi put da se takav upad dogodio; prema Salivenu i Murkovskoj, slična operacija se dogodila i 2022. godine.

"Prošlog leta kineska i ruska mornarica izvele su sličnu operaciju kod obale Aljaske", rekli su senatori.

Američka mornarica, Brod, Ratni brod
foto: Profimedia

"S obzirom na to da je naš odgovor bio mlak, snažno sam ohrabrio više vojne vođe da budu spremne sa mnogo snažnijim odgovorom ako se slična zajednička kinesko-ruska pomorska operacija dogodi kod naše obale", dodaje se u saopštenju.

U septembru 2021. godine, brodovi američke obalske straže u Beringovom moru i severnom Tihom okeanu naišli su na kineske brodove oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva.

Prvi zabeleženi susret s brodovima kineske mornarice koji su plovili u međunarodnim vodama u Beringovom moru bio je 2015. godine, kada su u tom području prijavljeni amfibijski brod, brod za dopunu i tri površinska borbena broda.

Bonus video:

01:14

NAJVEĆI RATNI BROD U ISTORIJI SVETA JE OBIČAN ŠLEPER AVIONA Đošić: Demonstriraju silu u Splitu,a najbolje će proći Hrvati

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.