PRETI LI SVETU JOŠ JEDAN RAT? Zapad van sebe od BRIGE,ovo bi moglo da bude novo ŽARIŠTE,a posledice bi bile OGROMNE
Foto: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

DRAMA

PRETI LI SVETU JOŠ JEDAN RAT? Zapad van sebe od BRIGE,ovo bi moglo da bude novo ŽARIŠTE,a posledice bi bile OGROMNE

Uslovi za eskalaciju brzo se stvaraju na kontinentu koji je bio domaćin nekim od najsmrtonosnijih ratova prošlog veka

Objavljeno:

Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu Džejms Stavridis upozorio je u nedelju da bi sukob u Nigeru, a pogotovo nakon isteka roka da vođe državnog udara prepuste vlast, potencijalno mogao da dovede do "potpunog rata u Africi"

Jutros je istekao ultimatum Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija (ECOWAS) koja je najavila upotrebu sile ako svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast. Zahtev su odbacile druge zemlje predvođene vojnim snagama Burkina Faso i Mali, koje su zajedno upozorile da bi svaka intervencija predstavljala objavu rata, piše Newsweek.

Uslovi za eskalaciju brzo se stvaraju na kontinentu koji je bio domaćin nekim od najsmrtonosnijih ratova prošlog veka. Neki veruju da bi takva konfrontacija imala ogromne posledice, ne samo za ljude u regionu Sahela, već i daleko šire, sa potencijalom da u sukob uvuče i Sjedinjene Države, Francusku i Rusiju, i neke druge sile.

"Hoće li ovo dovesti do sveopšteg rata u Africi? Svakako ima potencijala za to i to bi bilo strašno", rekao je Stavridis u svom obraćanju na platformi X, do nedavno poznatoj kao Tviter.

U petak su ministri odbrane iz zapadnoafričkih nacija finalizirali plan intervencije i pozvali vojsku da pripremi resurse nakon što su pregovori sa vojnom huntom Nigera zastali, javio je AP.

Niger
foto: Printscreen/Youtube/ Global News

"Svi elementi koji bi ušli u bilo kakvu eventualnu intervenciju su ovde izneti, uključujući vreme, potrebne resurse i kako, gde i kada ćemo da rasporedimo takve snage“, rekao je Abdel-Fatau Musah, Komesar ECOWAS-a za politička pitanja, mir i bezbednost, nakon sastanka šefova odbrane zemalja ECOWAS-a, osim Malija, Burkine Faso, Čada, Gvineje i Nigera.

Međutim, Musah nije rekao da li bi ECOWAS posla snage nakon što istekne ultimatum hunti. Pojedini zapadni mediji pišu da zapadnoafričke zemlje još nisu spremne za intervenciju.

General Kristofer Gvabin Musa, načelnik nigerijskog štaba odbrane, rekao je za New York Times da se "demokratija mora obnoviti, diplomatijom ili silom“.

U nedelju je stručnjak za bezbednost i obaveštajne poslove Olusei Adetajo rekao za CNN da su "pripreme već u velikoj brzini".

"Nema sumnje u to i da je vojska u pripravnosti. Koliko ja shvatam, Nigerija neće odustati i da će učiniti sve što je potrebno da se Niger vrati pod civilnu vlast“, rekao je Adetajo.

Vojska, Niger
foto: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken napisao je na "X" da SAD pauziraju određene programe pomoći u inostranstvu.

"Pružanje pomoći Sjedinjenih Država vladi Nigera zavisi od demokratskog upravljanja i poštovanja ustavnog poretka. Pauziraćemo određene programe pomoći i nastavićemo da razmatramo našu pomoć kako se situacija bude razvijala", rekao je Blinken.

Bonus video:

00:17

NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK! Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.