MASKOVA RAKETA IZBUŠILA JONOSFERU? Evo koliko je to OPASNO za planetu i ima li potrebe za ZABRINUTOŠĆU
Ilon Mask, Foto: Profimedia

DOBRO POZNAT FENOMEN

MASKOVA RAKETA IZBUŠILA JONOSFERU? Evo koliko je to OPASNO za planetu i ima li potrebe za ZABRINUTOŠĆU

Jonosfera se nalazi na visini od otprilike 80 do 600 kilometara

Objavljeno: 13:04h

Raketa kompanije „Spejseks“, u vlasništvu milijardera Ilona Maska, napravila je privremenu rupu u jonosferi, delu Zemljine atmosfere, piše Newsweek.

Raketa „Falkon 9“ lansirana je iz Baze Svemirskih snaga Vandenberg 19. jula, a fotografije odlaska letelice u orbitu pokazuju crveni sjaj koji naučnici smatraju dokazom da je došlo do bušenja jonosfere.

- Ovo je dobro poznat fenomen kada rakete sagorevaju motore na visinama od 200 do 300 kilometara. Pregledao sam snimke lansiranja 19. jula. Vidi se druga faza u kojoj motor gori na visini od 286 kilometara. Veoma je moguće da je došlo do stvaranja rupe u jonosferi – rekao je Džef Baumgardner, fizičar sa Bostonskog univerziteta, za Spaceweather.com.

Jonosfera je sloj atmosfere u kome je količina jona ili naelektrisanih čestica, nastalih uglavnom delovanjem Sunčeve radijacije na neutralne atome i molekule vazduha, dovoljno velika da utiče na prostiranje radio-talasa. Nalazi se na visini od otprilike 80 do 600 kilometara.

Kako Newsweek piše, brze rakete i njihovi izduvni gasovi mogu da promene jonizaciju jonosfere. Ovaj fenomen je primećen i ranije nakon lansiranja rakete „Falkon 9", posebno u 2017. Ars Technica je 2018. objavila da i putanja raketa doprinosi uticaju na jonosferu i da je rupa bila široka oko 800 kilometara zbog putanje rakete, koja nije letela paralelno sa Zemljinom površinom, već je išla isključivo vertikalno. Te rupe u jonosferi mogu da imaju neki uticaj na GPS sisteme, ali ne značajne. Osim toga, rupe nestaju posle samo nekoliko sati.

Bonus video:

01:04

Ilon Mask nakratko nije bio najbogatiji na svetu! STRUČNJAK ŠOKIRAO TVRDNJAMA: Oni nemaju moral, TI LJUDI SVE MERE NOVCEM!

(Espreso/ Newsweek/ SpaceWeather)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.