SPREMA SE PRVI TURISTIČKI LET U SVEMIR, I TO MNOGO BRŽE NEGO ŠTO MISLITE! Karta košta kao SVETOG PETRA KAJGANA
Ričard Brenson, Foto: Profimedia

SVEMIRSKI TURIZAM

SPREMA SE PRVI TURISTIČKI LET U SVEMIR, I TO MNOGO BRŽE NEGO ŠTO MISLITE! Karta košta kao SVETOG PETRA KAJGANA

Kompanija planira da se let sprovede od 27. do 30. juna ove godine. Nakon saopštenja, akcije Virdžin Galaktika skočile su za više od 40 odsto

Objavljeno: 10:56h

Kompanija za svemirski turizam Virdžin Galaktik, ser Ričarda Brensona, kaže da će pokrenuti svoj prvi komercijalni let u svemir pre kraja ovog meseca.

Kompanija planira da se let sprovede od 27. do 30. juna ove godine. Nakon saopštenja, akcije Virdžin Galaktika skočile su za više od 40 odsto.

U maju, Virdžin Orbit, posebna svemirska firma u vlasništvu britanskog milijardera, zatvorena je, mesecima nakon neuspešne misije. Virdžin Galaktik saopštio je da će prvi let biti naučno-istraživačka misija, sa tri člana posade iz italijanskog vazduhoplovstva i Nacionalnog istraživačkog saveta Italije za sprovođenje istraživanja mikrogravitacije, piše BBC.

Kompanija je saopštila da će njen drugi komercijalni svemirski let uslediti početkom avgusta i da očekuje da će od tada obavljati mesečne letove u svemir. To će biti ključna prekretnica za Virdžin Galaktik, koja je morala da prevaziđe niz nesreća i tehničkih izazova.

Prošlog meseca, raketni avion Virdžin Galaktik, koji se zove Uniti, vratio se u akciju nakon skoro dve godine pauze. Vozilo sa dva pilota i četiri putnika, popelo se visoko iznad pustinje Novog Meksika u SAD do ivice svemira, pre nego što je skliznulo nazad.

Svemir, Astronaut, Planete, Galaksija
foto: Profimedia

Virdžin Galaktik je prodao više od 800 karata ljudima koji žele da se voze više od 80 kilometara iznad Zemlje. Letovi su dizajnirani da pruže putnicima pogled iz svemira i da im omoguće da na nekoliko minuta iskuse bestežinsko stanje. Let košta 450.000 dolara po osobi.

Dok se Virdžin Galaktik fokusira na svemirski turizam, Ser Ričard Brenson je takođe imao ambicije da lansira satelite sa svojom raketnom kompanijom Virdžin Orbit. Kompanija je sada rasprodala sve što je posedovala, uključujući svoj konvertovani mlaznjak Cosmic Girl, i većinu svog sedišta u Kaliforniji.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.