POZNATO GDE JE ZAVRŠIO UHAPŠENI STRELKOV: Zna se i zašto ga je Putin zatvorio?
Igor Girkin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

saopšteno je

POZNATO GDE JE ZAVRŠIO UHAPŠENI STRELKOV: Zna se i zašto ga je Putin zatvorio?

Prema rečima Miroslave Reginske, njen suprug je priveden "po članu 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije", koji kažnjava ekstremizam.

Objavljeno:

U jutarnjim satima 21. jula ruska policija upala je u moskovski stan Igora Girkina, poznatijeg pod pseudonimom Strelkov, i "odvela ga u nepoznatom pravcu".

Ovo je moskovskom listu Komersant ispričala Miroslava Reginskaja, supruga bivšeg ministra odbrane Donjecke Narodne Republike, a koja u tom trenutku nije bila u stanu. Tada je informaciju potvrdio Girkinov advokat Aleksandar Molohov.

Prema rečima Miroslave Reginske, njen suprug je priveden "po članu 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije", koji kažnjava ekstremizam.

"Uspela sam da saznam od prijateljice da je moj muž optužen po članu 282 Krivičnog zakonika za ekstremizam“, napisala je Reginskaja u svom statusu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

Međutim, Girkinov advokat je rekao da "još nije poznato zašto je Girkin-Strelkov priveden" i da on još ne zna gde se nalazi, niti je za sada imao kontakt sa njim.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavio je na Tviteru snimak Girkina u sudnici, nakon čega su se pojavili drugi video snimci i fotografije sa suda.

On je bio u pritvoru pod optužbom da je podsticao ekstremističke aktivnosti do 18. septembra na zahtev ruskih tužilaca, preneo je Skaj njuz.

Inače je u ruskoj javnosti poznat po svojim radikalnim nacionalističkim, militarističkim, ratnohuškačkim, ali i antivakserskim stavovima. U javnosti je često kritikovao "slabo i neefikasno vođenje rata" ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova, a često je "između redova" kritikovao i samog Vladimira Putina, zbog neodlučnosti u ratu.

Strelkov-Girkin je bio nezadovoljan sporošću ruske vojske, tražeći radikalniji i bezobzirniji pristup ratu "da bi se Zapadu pokazali zube". Igor Strelkov je na godišnjicu rata u Ukrajini na društvenim mrežama naveo sve, prema njegovim rečima, "slabe tačke u sprovođenju vojne operacije u Ukrajini".

Međutim, imao je primedbe i na Jevgenija Prigožina i njegovu Vagner grupu, nazivajući ga "čovekom koji ima pozadinu kao zločinac i sluga". Ovim su ogorčeni svi moćnici u Rusiji, a Putin je očigledno odlučio da mu njegove kritike samo smetaju i potkopavaju autoritet, piše Jutarnji list.

Zanimljivo, uprkos velikoj "militantnosti" i radikalnosti, Strelkov – Girkin nije "direktni" učesnik agresije na Ukrajinu. Požalio se da je odmah po izbijanju rata otišao u Donjeck da se javi kao dobrovoljac, ali ga, kako je rekao, nisu uzeli "zbog pritiska Moskve". Girkin je fasciniran vojnom istorijom, ali i ekstremno desnim političkim idejama.

Igor Girkin – Strelkov je bivši agent ruske tajne službe FSB, ali i ruske vojne obaveštajne službe GRU. Od aprila 2014. komandovao je proruskim borbenim jedinicama na istoku Ukrajine. Krajem 2022. holandski sud ga je osudio na doživotni zatvor zbog učešća u obaranju malezijskog aviona iznad Donjecka 2014. godine, kada je poginulo 289 putnika i članova posade.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.