UHAPŠEN IGOR GIRKIN: Bivšem oficiru Fedralne službe bezbednosti stavljene LISICE NA RUKE
Uhapšen Igor Girkin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

javljeno je

UHAPŠEN IGOR GIRKIN: Bivšem oficiru Fedralne službe bezbednosti stavljene LISICE NA RUKE

On je ranije ove godine najavio da će ''ući u politiku'', i vremenom je pojačavao kritike na račun ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojuga

Objavljeno:

Ruski istražitelji uhapsili su danas ruskog nacionalistu i bivšeg oficira Federalne službe bezbednosti (FSB) Igora Girkina, što potencijalno ukazuje na to da su vlasti postale netolerantne na njegove kritike o tome kako Moskva vodi ''specijalnu vojnu operaciju'' u Ukrajini.

''Danas, oko 11.30, u našu kuću došli su predstavnici istražnog komiteta. Nisam bila kod kuće, a ubrzo su mog supruga izveli za ruke i odveli u nepoznatom pravcu'', napisala je na Girkinovom Telegram kanalu njegova supruga Miroslava Reginskaja.

Ona je izjavila da su joj prijatelji rekli da je Girkin optužen za ekstremizam, i da ne zna ništa o tome gde se on nalazi, prenosi Rojters.

Girkin je poznat i kao Strelkov, a 2014. je učestvovao u aneksiji Krima, nakon čega je radio na uspostavljanju i organizaciji proruskih militanata u istočnoj Ukrajini, navodi agencija.

On je ranije ove godine najavio da će ''ući u politiku'', i vremenom je pojačavao kritike na račun ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojuga, kako je rekao, zbog nekompetentnog načina na koji Moskva vodi rat u Ukrajini.

Girkin je uhapšen zbog optužbi za ekstremizam na internetu, a preti mu kazna zatvora do pet godina zatvora, prenose Agencije, pozivajući se na moskovski Meščanski sud.

Ko je Strelkov?

Kada je počelo strašno krvoproliće u Ukrajini, Strelkov je bio zadovoljan kako su se stvari odvijale, jer je to čovek koji je odigrao veliku ulogu u početku sukoba 2014. godine, pisao je u martu novinar i komentator Blumberga Leonid Beršidski.

Malo ko je u Ukrajini omražen kao Strelkov (više voli da ga nazivaju ratnim imenom nego pravim). U aprilu 2014, nakon što je privremena ukrajinska vlada rekla da će poslati trupe da uguše pobunu proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, Strelkov je sa još 50 drugih prešao rusko-ukrajinsku granicu i izazvao dovoljno haosa da uvuče rusku vojsku u sukob koji je Vladimir Putin do sada izbegavao. On je 2014. umalo naterao Putina da uradi ovo što sada radi, ali Kremlj nije zahvalio Strelkovu na tome, već je bio marginalizovan, što ga je veoma ogorčilo.

I dok se na Putina gledalo kao na lukavog, modernog moćnog čoveka više zainteresovanog za sopstveno samoodržanje i dalje bogaćenje, Strelkov je, nasuprot tome, verovao u romantizovanu verziju Ruske imperije koja, u stvari, nikada nije postojala izvan nostalgične, pseudoistorijske literature.

Putin je nastavio da gradi birokratsku, a potom i političku karijeru, dok se Strelkov iz hobija bavio rekonstrukcijom istorijskih bitaka i borio se kao dobrovoljac u Pridnjestrovlju i bivšoj Jugoslaviji. Ipak, 2022. Putin je postao toliko opsednut istorijom da o malo čemu drugom može da priča. U velikoj meri je usvojio Strelkovljev pogled na svet, a odbacio njegov cinizam i pragmatizam u ime svojevrsnog ubistvenog idealizma.

Bonus video: Hapšenje Milinovića

01:43

Hapšenje Milinovića

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.