VERUJE SE DA JE OVO BILO OMILJENO MESTO ARTEMIDE, BOGINJE MESECA: Ostrvo od kog ZASTAJE DAH, a retki su ga POSETILI
Leros, Grčka, Foto: Printscreen/Youtube/Roman

PRELEPO!

VERUJE SE DA JE OVO BILO OMILJENO MESTO ARTEMIDE, BOGINJE MESECA: Ostrvo od kog ZASTAJE DAH, a retki su ga POSETILI

Prepuštanje zagrljaju sunca uz ispijanje kafe na pristaništu, posmatranje mora i lenje mačke koje se nadaju slučajnom zalogaju pružaju poseban mir

Objavljeno:

Prepuštanje zagrljaju sunca uz ispijanje kafe na pristaništu, posmatranje mora i lenje mačke koje se nadaju slučajnom zalogaju nudi poseban mir - a ako ih pitate, meštani će vam reći da je Leros ostrvo na kome je najbolje ne radi ništa...

Ostrva grčkih ostrva koja se nalaze u jugoistočnom delu Egejskog mora poznata kao Dodekanez, Rodos, Karpatos i Kos nisu nepoznata, ali ostale grupe (Kalimnos, Astipalea, Kasos, Halki, Leros, Nisiros, Patmos, Simi i Tilos) izazivaju radoznalost mnogih. Netaknuta i nenaseljena, manja ostrva kriju prelepe uvale, plaže i vulkanske kratere, uličice i trgove, taverne i barove... Iako naziv Dodekanez sugeriše da postoji 12 ostrva, zapravo postoji 15 većih i nekoliko manjih ostrva koja ih okružuju.

Rodos, Kos i Astipaleja imaju aerodrome na koje lete avioni iz Atine i Soluna, ali do Dodekaneza se može stići i brodom iz luka Pirej ili Kavala, kao i sa drugih egejskih ostrva.

Ovog puta želeli smo da saznamo više o Lerosu, koji je prema grčkoj mitologiji bilo omiljeno ostrvo Artemide, boginje lova i Meseca, čije se svetilište nalazilo na ostrvu.

Leros ima aerodrom (Partheni) sa svakodnevnim letovima za Atinu.Povezan je trajektom sa lukom Pirej i drugim lukama na ostrvima Dodekanez. Danas je Leros idealno ostrvo za posetioce koji ne traže uzbudljiv odmor, već samo žele da se opuste. Inače, čini se da vreme na Lerosu ide sporije. Nakon što trajekt uplovi u Agia Marinu, samo pogled na izbledele ribarske čamce i taksiste koji nikuda ne žure otkriva da je ovo mesto gde fjaka igra glavnu ulogu. Osim nekoliko ruševina i muzeja, Leros nije ostrvo na kome se ima šta raditi - a kada se uhvatite u koštac sa sporim ritmom ležanja na plaži, plovidbe do susednih ostrva i eventualno ronjenja, uhvatićete suština Lerosa.

Prepuštanje zagrljaju sunca uz ispijanje kafe na pristaništu, posmatranje mora i lenje mačke koje se nadaju slučajnom zalogaju pružaju poseban mir – a ako ih pitate, meštani će vam reći da je Leros ostrvo na kome je najbolje ne radi ništa. Ali ako baš želite, možete ići na neku od pešačkih staza i kada se umorite od istraživanja svratite na lignje sa pestom ili neki drugi lokalni specijalitet. Jedan od zanimljivijih gradova na ostrvu je Laki, kako zbog svoje uzbudljive prošlosti, tako i zbog svoje arhitekture koja čuva sećanje na prošla vremena. Upravo u Lakiju dolazi do izražaja prošlost obojena italijanskom okupacijom Dodekaneza.

Sa Lerosa možete otići na jednodnevni izlet na obližnje ostrvo Lipsi, koje je i dalje jedno od najmanje posećenih, najautentičnijih ostrva Dodekaneza. Lipsi ima malo puteva i još manje automobila, ali ćete naći prelepe plaže, crkve sa zanimljivim legendama i taverne u kojima možete jesti domaću hranu i piti uzo ili soumadu, slatko piće od badema. Od Lerosa i Lipsija možete lako doći do napuštenog ostrva Aspronisija, poznatog po beloj plaži i tirkiznom moru. Ako se odlučite na takvu avanturu, imajte na umu da na ostrvu nema kafića ni suncobrana.

Bonus video:

04:47

AKO IDETE NA MORE OVE STVARI MORATE DA ZNATE! Ružica Kralj upozorila na RETROGRADNI SATURN: Strogo pazite na ove 2 stvari

(Espreso/ Punkufer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.