AUSTRALIJANAC SA PSOM PLUTAO TRI MESECA PO TIHOM OKEANU: Konačno se DOKOPAO KOPNA, a evo kako su PREŽIVELI (VIDEO)
Tim Šedok, Foto: YOUTUBE/9 NEWS AUSTRALIA/SCREENSHOT

ČUDO NEVIĐENO

AUSTRALIJANAC SA PSOM PLUTAO TRI MESECA PO TIHOM OKEANU: Konačno se DOKOPAO KOPNA, a evo kako su PREŽIVELI (VIDEO)

Tim i njegov pas Bela krenuli su na 6.000 kilometara dugo putovanje, ali im je oluja oštetila čamac, pa su mesecima plutali

Objavljeno:

Tim Šedok, Australijanac koji je sa psom tri meseca plutao po Tihom okeanu, došao je na kopno Meksika. "Osećam se dobro, mnogo bolje nego što sam bio", rekao je 54-godišnji muškarac u utorak, 18. jula nakon što je sa psom Belom kročio na tlo u luci Manzaniljo, 337 kilometara južno od Meksiko Sitija. Tim, koji je iz Sidneja, i njegov pas Bela u aprilu su krenuli ​​iz Meksika za Francusku Polineziju, ali je nekoliko nedelja kasnije oluja oštetila njihov brodić i nije mogao da ga pokrene. Prošle nedelje su spaseni, nakon što su primećeni iz helikoptera, a preuzeo ih je ribarski brod, na oko 1.900 kilometara od obale. Australijanac je preživeo nekoliko meseci u Tihom okeanu jedući sirovu ribu i pijući kišnicu.

Doktor na ribarskom brodu ga je odmah pregledao i bio je iznenađen što je njegovo zdravstveno stanje bilo dobro.

"Mogu samo da budem zahvalan. Živ sam, a stvarno sam mislio da neću biti", rekao je sa velikim osmehom, vidno mršav i zarastao u bradu dok se iskrcavao sa broda koji ih je spasao.. Šedok je iz meksičkog grada La Paza krenuo na putovanje dugo više od 6.000 kilometara, ali je elektronika na brodu otkazala usled nevremena. Tako su on i njegov pas ostali da plutaju u čamcu u ogromnom i neprijateljskom severnom Tihom okeanu.

"Prošao sam kroz veoma teško iskušenje na moru", rekao je on u snimku do kojeg je došao 9Njuz. "Sad su mi potrebni samo odmor i dobra hrana jer sam dugo sam na moru. Inače sam veoma dobrog zdravlja". U razgovoru sa novinarima, Australijanac je rekao da je i ranije plovio katamaranom u drugim delovima sveta i da se nada da će uskoro ponovo zaploviti. Šedok je rekao da mu je ribolovačka oprema pomogla da preživi.

Uspeo je da izbegne opekotine od sunca, sklanjajući se ispod nadstrešnice čamca. Australijanac je sebe opisao kao smirenu osobu i dodaje da voli da bude sam na okeanu. Upitan o razlogu njegovog putovanja sa poluostrva Donja Kalifornija do Francuske Polinezije, odgovorio je indirektno. "Nisam siguran da imam odgovor na to, ali zaista uživam u jedrenju i volim pomorce", rekao je on. "Ljudi mora su ti koji nas sve ujedinjuju. Okean je u nama. Mi smo okean." Šedok je nagovestio da će se uskoro vratiti u Australiju da bi se pridružio porodici.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.