TINEJDŽER JEDVA SPASAO ŽIVU GLAVU, PREŽIVEO SMRTONOSNU INFEKCIJU: Zarazio se nakon plivanja na GRADSKOM BAZENU
Foto: Profimedia

OPASNOST

TINEJDŽER JEDVA SPASAO ŽIVU GLAVU, PREŽIVEO SMRTONOSNU INFEKCIJU: Zarazio se nakon plivanja na GRADSKOM BAZENU

Pet meseci komunicirao sa majkom i ocem samo pomerajući obrve

Objavljeno:

Kejlab Zigelbauer (14) jedan je od retkih koji je preživeo smrtonosnu infekciju mozga.

U pitanju je ameba "naegleria fowleri" koja ga napada i jede. Ova opasna bolest najčešće se pojavljuje tokom leta i dobija se inhalacijom kontaminirane tople vode. Eksperti upozoravaju da je najbolje nositi klip za nos tokom plivanja na bazenima, iako su dezinfikovani.

Kejlab Zigelbauer je pet meseci komunicirao sa majkom i ocem samo pomerajući obrve. Lice mu je bilo paralizovano, izgubio je sposobnost govora i sve zbog veoma retke infekcije, tačnije, amebe koja napada i jede mozak. Tinejdžer se razboleo posle plivanja u bazenu na Floridi u Port Šarlot Biču u julu 2022. godine, piše "Insider".

Danas, srećom, može da hoda, izgovara neke reči i u stanju je da napravi facijalnu ekspresiju. U intervjuu za "NBC2" Zigelbaur je rekao: "Dosta sam napredovao, ali moram još da radim da bih se oporavio".

bazen, pačići
foto: TWITTER/@CECA2103 / SCREENSHOT

"Naegleria fowleri" najviše se razvija u svežoj toploj vodi i najčešće obitava u jezerima. Infekcija se događa udisanjem isparenja tople vode i dovodi do infekcije mozga koja se dijagnostikuje kao primarni amebni meningoencefalitis.

Prema pisanju "Insider-a" ovo retko oboljenje u 97% slučajeva jesmrtonosno. Simptomi se ispoljavaju nedelju dana posle udisanja isparenja tople zaražene vode.

Stručnjaci navode da je neobično što ova vrsta infekcije uglavnom se javlja kod tinejdžera i dece mlađe od 14 godina.

Kejlab Zigelbauer prvo je primetio simptome glavobolje, a potom je usledila visoka telesna temperatura zbog koje je halucinirao. Infekcija je dovela do oticanja mozga.

Zbog globalnog zagrevanja i sve viših temperatura u svim delovima sveta sve češće su infekcije i bolesti koje nisu bile specifične za određene zemlje ili kontinente.

Bonus video:

00:56

NIKADA SE STRADANJA NEĆE GURATI POD TEPIH! Stručnjaci: Kada pogledate generacije koje su stradale, možete uočiti baš OVO

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.