OVO MESTO JE NEZAOBILAZNO AKO PLANIRATE LETOVANJE U TURSKOJ: Nalazi se u srcu Istanbula, a jedna stvar je OBAVEZNA
Veliki Bazar, Foto: foto: Privatna arhiva

turizam

OVO MESTO JE NEZAOBILAZNO AKO PLANIRATE LETOVANJE U TURSKOJ: Nalazi se u srcu Istanbula, a jedna stvar je OBAVEZNA

U Velikom Bazaru smešteno je više od 4.000 radnji

Objavljeno:

Turci su od davnina poznati kao odlični trgovci, pa zato i ne čudi što se najstarija, najveća i najposećenija natkrivena pijaca na svetu nalazi u srcu Istanbula.

Ona je svakako nezobilazno mesto za svakog turistu koji poseti glavni grad Turske.

Veliki Bazar izgrađen je početkom 15. veka i uspešno je odolevao svim iskušenjima tokom svoje duge istorije. Danas je smešten na više od 50.000 kvadratnih metara i na njemu možete naći bukvalno sve - "od igle do lokomotive".

Kapali čaršija, Istanbul
foto: foto: Privatna arhiva

- Poseta ovoj pijaci za mene je bila zaista nesvakidašnje iskustvo. Toliko ljudi, toliko prodavaca, sve je šareno i ne znate gde pre da pogledate i šta pre da kupite. Tamo vas prodavci sami "uvlače" na njihove tezge i nude da kupite ono što su izložili. Naravno, cenkanje je neizostavno, to je tamo stvar tradicije i običaja, ali Turci su toliko vešti trgovci da vi kupujete toliko toga misleći da ste uštedeli, a u stvari vam te stvari nisu bile ni ptrebne. Oni su pravi majstori za to - kaže urednik RINA-e, Ivan Nikolić iz Čačka, koji je obišao ovu najveću pijacu na svetu.

U Velikom Bazaru smešteno je više od 4.000 radnji, ali može se primetiti da zanatalije - tradicionalne za Tursku polako gube primat u odnosu na moderne trendove.

Tako da, ukoliko posetite ovo mesto, nemojte se iznenaditi kad sve ono što vidite po buticima, prodavnicama i onlajn šopovima na društvenim mrežama u Srbiji - tamo kupite čak deset puta jeftinije. Patike su deset evra, trenerke isto toliko, a pojediničani komadi letnje garderobe još jeftiniji.

Kapali čaršija, Istanbul
foto: foto: Privatna arhiva

- Ono što je na mene ostavilo najjači utisak jesu tipično turski proizvodi, poput njihovog ratluka, ukrasnih suvenira i takozvanih fildžana iz kojih se kod njih pije kafa, šoljice za čaj ručno urađene i ukrašene. Veliki Bazar je jedan veliki muzej zapravo gde možete naučiti i mnogo toga o istoriji Turske. Moj savet je da u Istanbul krenete sa što manjim prtljagom, jer ćete se sa ove pijace vratiti sa mnogo više stvari nego što ste poneli - dodaje Ivan.

Ko ima nelagodu da se kreće u velikoj masi ljudi, onda ova pijaca nije mesto za njega jer ovde je svakodnevno reka posetilaca i zato je jako važno da se ne odvajate od grupe, tako bar savetuju turstički vodiči.

Kapali čaršija, Istanbul
foto: foto: Privatna arhiva

- Veliki Bazar u Istanbulu dnevno poseti neverovatnih 500.000 ljudi, što je zaista fascinantna brojka. Iako ima svoju profesionalnu namenu u tgovačkoj razmeni, on je već decenijama unazad jedna od najvećih turističkih atrkacija u Turskoj - izjavila je Paulina Ionota, turistički vodič.

Zanimljivo je da je nekada na ovoj velikoj pijaci postojalo čak pet džamija od kojih je danas aktivna samo jedna. Takođe, Veliki Bazar ima 21 vrata, dva bedema, 17 gostionica, 56 ulica, i zapošljava preko 20.000 radnika.

Bonus video:

03:45

TURSKA IGRA VIŠESTRUKU IGRU? Petrović: Blokiraju ulazak Švedske u NATO da se ne bi zamerili Rusiji ERDOGANU NAJVAŽNIJI IZBORI?

(Espreso/Telegraf Biznis/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.