DOBIĆEŠ METAK U GLAVU, BRE: Policajac izgovorio strahotu pre ubistva mladića, ali to nije najgore (FOTO)
Nael M., Foto: Twitter Prinstsreen Rischard M.

SASLUŠANJE

DOBIĆEŠ METAK U GLAVU, BRE: Policajac izgovorio strahotu pre ubistva mladića, ali to nije najgore (FOTO)

. U tom trenutku su dva saobraćajca sišla sa svojih motocikala i prišla automobilu sa oružjem u rukama

Objavljeno:

Policajac koji je optužen za ubistvo tinejdžera Naela M. (17) koga je upucao u glavu tokom saobraćajne kontrole u pariskom predgrađu Nanter i dalje se nalazi u zatvoru.

Lokalni mediji objavili su izveštaje kancelarije glavnog tužioca u Versaju što dalje novi uvid u tragičan događaj koji se dogodio 27. juna, a zbog koga su potom izbili masovni i nasilni protesti nekoliko noći zaredom u više francuskih gradova.

OPASNA VOŽNJA

U dokumentu se navodi da je policija imala dobar razlog da juri "mercedes" koji je mladi Nael M. vozio pre smrti zbog njegove opasne vožnje. Da je automobil napravio više saobraćajnih prekršaja potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera.

Prema portalu BFMTV policija je tražila da vozač stane radi provere, ali je Nael naglo ubrzao da pobegne. Vozilo zatim velikom przinom prolazi kroz crvena svetla i raskrsnicu. Takođe za dlaku promašuje da udari biciklistu dok jedan pešak mora da trči kako ne bi bio oboren. U izveštaju se pominje i namerno skretanje automobila u pravcu jednog od policajaca.

Nešto kasnije "mercedes" ostaje zaglavljen u gustom saobraćaju. U tom trenutku su dva saobraćajca sišla sa svojih motocikala i prišla automobilu sa oružjem u rukama. Postavili su se u visinu vozačevog prozora koristeći policijsku tehniku koja ima za cilj da omogući gađanje samo donjeg dela tela potencijalno opasnog pojedinca.

POLICAJAC NEGIRA OPTUŽBE

Sledeći dokaz je amaterski snimak koji su pogledali istražitelji. Policajac je u tom trenutku rekao da je vikao na Naela da ugasi automobil, ali da tinejdžer nije poslušao. Navodno je primetio da Nael namerava da nastavi vožnju iako ga je drugi policajac zgrabio jednom rukom.

Usledila je razmena reči između policije i putnika u vozilu.

- Dobićeš metak u glavu - čuje se na snimku.

Osumnjičeni policajac, međutim, negira da je to uopšte izgovorio, a prema saznanjima BFMTV izveštaj ukazuje da se te reči "mogu pripisati" policajcu koji nije pucao. Institut za istraživanje kriminala Nacionalne žandarmerije (IRCGN) navodi da mora da sprovede dalje ekspertize o ovom važnom detalju.

Policajac, koji je bio naslonjen na trotoar i nizak zid iza sebe, potom je pucao, a tvrdi da je reagovao iz straha da će automobil nekoga udariti i da će njegov kolega biti ubačen u vozilo usled ubrzanja automobila.

Njegov kolega, koji je takođe saslušan, međutim, tvrdi da je u to vreme u kabini bila samo njegova ruka.

Osumnjičeni policajac uverava da je Nael u trenutku pucnjave ponovo pokrenuo vozilo i da ga je taj manevar navodno destabilizovao dok je njegovo oružje bilo upereno u pravcu donjeg dela tela mladića. Uverava da mu početna namera nije bila da puca i da nije želeo da cilja u gornji već u donji deo tela.

RADIO DEVET DANA ZA REDOM

Policajac je istražiteljima rekao i da je do pucnjave došlo dok je radio praktično 9. dan zaredom. Tokom svog saslušanja policajac je više puta ponavljao istražiteljima da Nael M. ni u jednom trenutku nije poslušao njegova uputstva.

Advokat policajca takođe za BFMTV tvrdi da njegov klijent nije hteo da ubije tinejdžera.

- Prve reči koje je izgovorio bile su da se izvini, a poslednje reči koje je izgovorio bile su da se izvini porodici - rekao je advokat Loren Fran Lenjard.

Ostaje da se vidi kako će se ovaj slučaj završiti.

(Espreso/Kurir.rs/SSUP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.