FRANCUSKI POLITIČAR POBESNEO: Traži da se donese do sad NEVIĐENA ODLUKA, evo i na šta se odnosi
Francuska, Foto: EPA Christophe Petit Tesson

TVRDI DA JE KLJUČNO

FRANCUSKI POLITIČAR POBESNEO: Traži da se donese do sad NEVIĐENA ODLUKA, evo i na šta se odnosi

Lider Komunističke partije Francuske uputio jasan apel.

Objavljeno:

Lider Komunističke partije Francuske Fabijen Rusel, čija partija ima 22 poslanika u Narodnoj skupštini, smatra da bi društvene mreže trebalo da budu isključene tokom nemira u zemlji, rekao je on u intervjuu za radio Frans info.

"Moraćemo da istražimo ulogu društvenih medija. Tada ćemo konačno razmotriti ulogu onih koji trenutno zarađuju od pompe oko scena pljački i slično", rekao je on.

Francuski ministar pravde Erik Dupon-Moreti rekao je u subotu da francuski tužioci treba da traže od internet operatera IP adrese mladih ljudi koji pozivaju na nerede u aplikaciji Snepčet. Snepčet je društvena mreža koja se široko koristi u Francuskoj koja vam omogućava da postavljate video zapise koji ostaju vidljivi samo nekoliko sekundi. Većina video snimaka o neredima koji se dešavaju u zemlji objavljuje se na ovoj društvenoj mreži.

1 / 10 Foto: EPA/MOHAMMED BADRA

Ranije su mediji javili da se francuska vlada u petak sastala sa predstavnicima digitalnih platformi usred nemira u zemlji. Kanal BFMTV je precizirao da će ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin i ministar izaslanik za digitalizaciju i telekomunikacije Žan Noel Baro "upozoriti" platforme poput TikToka, Snepčata, Tvitera "na njihovu odgovornost i zatražiti njihovu podršku", posebno da identifikuju korisnici društvenih medija uključeni u "uvrede".

Policajci su u utorak ujutro pucali i ubili 17-godišnjeg tinejdžera tokom provere na putu u Nanteru, koji je, prema rečima bezbednosnih zvaničnika, odbio da ispoštuje njihove zahteve. U nizu gradova u Francuskoj izbili su nemiri koji traju nekoliko dana. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, širom zemlje mladi su zapalili oko 3,3 hiljade automobila, kao i zgrade policije i vlade. Prema podacima Ministarstva privrede, opljačkano je oko 250 ekspozitura banaka, 200 prehrambenih prodavnica i oko 10 tržnih centara. Specijalne policijske snage su raspoređene u više gradova, uključena su oklopna vozila i helikopteri. Ukupno je privedeno oko 2,4 hiljade ljudi, od kojih su trećina maloletnici, prenela je RIA.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.