ZAUSTAVILI SU GA NA AERODROMU, PA MU POGLEDALI U KOFER: Kada su otvorili PRIPALA IM JE MUKA
Kofer, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

jezivo

ZAUSTAVILI SU GA NA AERODROMU, PA MU POGLEDALI U KOFER: Kada su otvorili PRIPALA IM JE MUKA

Policija je pronašla ključne dokaze za privođenje osumnjičenog prestupnika

Objavljeno:

Kada je australijska granična policija pregledala putnu torbu čoveka koji je sa Filipina stigao na aerodrom Kingsford Smit u Sidneju, navodno je otkrila nešto uznemirujuće, prenosi Nevs.com.au.

Policija je saopštila da je pronašla „materijale i poruke“ o zlostavljanju dece na telefonu jednog čoveka iz australijske države Kvinslend u kojima se navodi da namerava da plati nekome da mu dozvoli da zlostavlja decu na Filipinima.

Australijska federalna policija (AFP) potvrdila je da je muškarac optužen za posedovanje materijala o zlostavljanju dece i poruke sa ciljem vrbovanja. On se nije pojavio na sudu da se izjasni o optužbama i izdat je nalog za njegovo hapšenje.

Pomenuto otkriće na aerodromu pokrenulo je istragu koja je dovela do spasavanja brojne dece od zlostavljanja.

Aerodrom
Aerodromfoto: Profimedia

Australijska policija poslala je podatke svojim kolegama na Filipinima, koji su pretražili četiri lokacije u gradovima Taguig i Nueva Viskaja. Tamo su zatekli 16 dece i nakon istrage je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su zlostavljana.

Deca, među kojima je najmlađe dete imalo deset godina, smeštena su u ustanovu socijalne zaštite.

Vođa istrage Endru Perkins i šef kancelarije AFP u Manili na Filipinima rekli su da je AFP sarađivao sa partnerima u zemlji i svetu kako bi spasili decu.

– Ovaj slučaj je pokazao koliko je važno da organi za sprovođenje zakona širom sveta dele informacije i resurse. Predatori ne poznaju granice. Ovo je rekordan broj dece spasene u jednoj operaciji i zahvalni smo što smo uspeli da pomognemo kolegama sa Filipina da se pobrinu za decu – rekao je Perkins.

Uprkos uspešnoj operaciji, Perkins je rekao da su deca traumatizovana i da su im životi „nepovratno oštećeni“. On je dodao da ima i druge dece koju vrebaju predatori svih vrsta.

– Zato nikada nećemo odustati od borbe da spasemo decu i zaustavimo one koji žele da ih iskorišćavaju i zlostavljaju – zaključio je Perkins.

Australijska policija je saopštila da je osumnjičeni za zlostavljanje trebalo da se pojavi pred sudom 30. maja.

Filipinski centar za internet zločine protiv dece (PICACC) je od 2019. lečio 611 žrtava i uhapsio 127 navodnih zlostavljača.

AFP je spasio 218 žrtava od zlostavljanja širom sveta, uključujući i šestogodišnju devojčicu. Uhapsio je 49 navodnih zlostavljača.

Bonus video:

22:31

KAKO PREPOZNATI ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MESTU: Mobing - problem koji traje

(Espreso/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.