NEMAČKA UPALA U VELIKU KRIZU: Fali im 1,5 miliona radnika godišnje, evo šta nude
Radna snaga u Nemačkoj, Foto: EPA/Filip Singer, AP/Jens Meyer

ogroman problem

NEMAČKA UPALA U VELIKU KRIZU: Fali im 1,5 miliona radnika godišnje, evo šta nude

Nemačkoj hitno potrebna kultura dobrodošlice

Objavljeno:

Nemačka proživljava ozbiljnu krizu kada je reč o radnoj snazi, tačnije, o nestašici kvalifikovanih radnika.

- Ako želimo da svake godine imamo 400.000 novih građana i da time održimo broj radnika, i ako oduzmemo ogroman broj onih koji se iseljavaju, onda je Nemačkoj potrebno 1,5 miliona doseljenika godišnje - kaže ekonomski stručnjak Monika Šnicer.

Ona tvrdi da samo pojačano doseljavanje može biti lek za problem sa nestašicom stručne radne snage, piše DW. Dodaje i da je Nemačkoj hitno potrebna kultura dobrodošlice.

Radnici, Čistoća
foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Šnicer, inače, upravlja stručnim telom "Sachverständigenrat" (Veće stručnjaka), u kojem su vodeći privredni giganti. To telo analizira ekonomski razvoj u Nemačkoj i ima ulogu da savetuje saveznu vladu.

Novi zakon o doseljavanju, koji je nedavno usvojio Bundestag, jeste pomak u pravom smeru, smatra Monika Šnicer, ali dodaje kako to nije dovoljno, piše Telegraf.

- Potrebne su nam kancelarije za strance koje neće zastrašivati doseljenike, već im činiti uslugu. Ne bi trebalo zahtevati da inostrani stručnjaci za svaki posao moraju znati nemački jezik. Ali, trebalo bi se pobrinuti za to da radnici u kancelarijama za strance znaju i engleski - ističe dalje ona.

Kaže i da bi Nemačka morala više da investira u decu.

- Poražavajuće je da četvrtina učenica i učenika četvrtih razreda ne znaju dobro da čitaju. Osim toga, firme bi morale da motivišu starije radnike da nastave s radom, kako ne bi išli u prevremenu penziju - priča Monika Šnicer, smatrajući da Savezna Republika po ovom pitanju ne napreduje onako kako bi trebalo.

05:52

MEDVEDEV PRETI ARMAGEDONOM: Blef il OZBILJNO upozorenje?! Stručnjaci: Nemačka bi da udari šamar Rusiji, a AMERIKA NEŠTO MNOGO GORE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.