NEMCI NOVIM ZAKONOM PRIVLAČE RADNU SNAGU: Evo kako će to uticati na RADNIKE IZ SRBIJE!
Radnici / Ilustracija, Foto: Profimedia

POSAO

NEMCI NOVIM ZAKONOM PRIVLAČE RADNU SNAGU: Evo kako će to uticati na RADNIKE IZ SRBIJE!

Nemačka očekuje da bi ovom reformom broj stranih radnika iz zemalja van EU mogao da poraste za 60.000 na godišnjem nivou

Objavljeno:

U pokušaju da se nadomesti nedostatak radne snage sa kojim se bore preduzeća u Nemačkoj, parlament ove zemlje odobrio je novi zakon o imigraciji. Kvalifikovani radnici iz zemalja van EU na ovaj način mnogo lakše će moći da dođu do zaposlenja u "lokomotivi Evrope", a prema rečima predstavnika sindikata i poslodavaca, to će se odraziti i na radnike u Srbiji.

Već početkom ove godine Udruženje nemačkih komora trgovine i industrije (DIHK) je saopštilo da se više od polovine nemačkih kompanija bore da popune slobodna radna mesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika.

Procenat kompanija koje se suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju je na najvišem nivou, utvrdio je DIHK u istraživanju koje je uradio u 22.000 preduzeća, od kojih je 53 odsto prijavio manjak radne snage.

Iako Nemačka nije jedina zemlja Evrope koja ima problem sa nedostatkom radne snage, prva je povukla ovako radikalni potez.

Šta su glavne izmene i koje struje podržavaju zakon?

Nemačka očekuje da bi ovom reformom broj stranih radnika iz zemalja van EU mogao da poraste za 60.000 na godišnjem nivou.

Zakon predviđa da stranac može da se zaposli u Nemačkoj na tri načina - ako ima univerzitetsku diplomu ili potvrdu o kvalifikaciji za rad koji priznaje ova zemlja i ugovor sa poslodavcem, ako ima minimum dve godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili potvrdu o stručnom osposobljavanju (VET) ili ako ima potencijal da nađu posao u toj zemlji.

Dugo očekivani zakon uključuje sistem zasnovan na bodovima koji smanjuje prepreke za dolazak u Nemačku kandidatima prema njihovim stručnim kvalifikacijama, godinama i poznavanju jezika.

Radnicima migrantima omogućiće da dođu u Nemačku i sa i bez ponude za posao, a podsticaji obuhvataju mogućnost da radnici u Nemačku sa sobom povedu, ne samo supružnike i decu, već i roditelje, piše BBC.

Kako piše Dojče vele, ovim zakonom će se migrantima omogućiti i brže dobijanje nemačkog pasoša kao i dvojno državljanstvo.

1 / 2 Foto: Profimedia

Migrantkinje i migranti bi mogli postati državljani već nakon pet godina boravka u Nemačkoj, umesto dosadašnjih osam.

To se odnosi na dobro integrisane osobe. "Dobro integrisane znači: da govore nemački jezik, da mogu da izdržavaju sebe i svoje porodice, da se drže Osnovnog zakon (nemačkog Ustava) i naravno, da nisu počinili krivična dela", objasnio je vicešef poslaničkog kluba SPD Dirk Vize.

Istaknuto je da će se vlasti i dalje držati principa da se državljanstvo neće dodeljivati osobama koje su zavisne od socijalnih davanja, naglasio je Dirk Vize.

U važne promene spada i to da više ne bi bilo potrebno odricanje od dosadašnjeg državljanstva. Migranti više neće biti prisiljeni da se "odreknu dela svog identiteta". To je "promena paradigme" rekla je ministraka unutrašnjih poslova Nemačke.

Zakon je usvojen sa 388 glasova "za" - za njega je glasala vladajuća SPD, liberalni FDP i Zeleni, dok je 234 poslanika glasalo "protiv", a 31 je bio uzdržan, preneo je Rojters.

Konzervativni parlamentarni blok sastavljen od opozicione CDU i njene bavarske sestrinske stranke CSU glasale su protiv zakona, ogorčeni što će novi akt omogućiti nekim odbijenim tražiocima azila koji su već ovde da nađu posao.

Ekstremno-desničarska AFD takođe je glasala protiv, uz obrazloženje da Nemačka nije zemlja "migranata", već "domovina". Stav AFD ipak nije većinski u nemačkom društvu.

Kako će novi zakon uticati na tržište u Srbiji?

Prema rečima poslodavaca ali i sindikata, novi zakon će verovatno uzrokovati i povećan odlazak građana Srbije, i uticaće i na domaće tržište rada. Ipak, za zaposlene koji ostanu u zemlji, ovo bi moglo da znači i povoljnije uslove.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić za Euronews Srbija kaže da ovo nije prvi put da Nemačka olakšava dolazak novih radnika jer se, kao i druge evropske zemlje, suočavaju sa ogromnim manjkom radne snage.

"I do sada su u velikom broju naši građani odlazili u Nemačku, a sada sa konačnim stupanjem na snagu ovog zakona to će biti još olakšano i mislim da će se Srbija vrlo brzo suočiti sa ogromnim problemom manjka radne snage da ne znam ni kako ćemo ga u krajnjoj liniji rešiti", kaže ona ističući da Srbija već sada ima ogromne probleme u pojedinim sektorima poput građevinarstva, trgovine i saobraćaja.

Da će novi nemački zakon povećati odliv radnika iz zemlje jer je za kvalifikovane radnike neuporedivo povoljniji, mišljenja je i Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije. Ocenjuje da će poslodavci imati problem jer gube i tako nedostajuće kvalifikovane radnike.

"Do sad smo mi kao poslodavci imali manji problem jer su odlazili radnici bez kvalifikacija. Ovaj zakon u Nemačkoj obezbeđuje mogućnost da neko, ako ima papir da je kvalifikovan i početno znanje nemačkog, zauzme isto mesto kao nemački radnik. Može da bira kod koga će se zaposliti, da bira uslove itd", objašnjava on.

1 / 4 Foto: EPA / GEORGI LICOVSKI, Profimedia

Pritisak na poslodavce da bi zadržali radnu snagu

Atanacković dodaje da će se odlazak radnika naviše osetiti u onim sektorima u kojima već postoji nedostatak radne snage kod nas.

"To su praktično svi zanatski poslovi, poslovi u građevinarstvu, zatim radnici u metalskoj struci, već godinama nam nedostaju varioci. Ugostiteljski radnici, trgovci, itd. takođe su u nedostatku", kaže on.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ocenjuje da će manji broj radne snage dovesti do svega onog što dugi niz godina sindikati svojom borbom nisu uspeli da postignu - veće plate i bolji položaj zaposlenih.

"Sigurno da će doći do većeg pritiska na poslodavce da bi zadržali radnu snagu i doći će do određenog povećanja plata. Tamo gde su pojedini radnici neophodni doći će do drastičnijeg povećanja to je sigurno, ali ovde postoji još jedan problem. Baram po onome što ja čujem, posebno kad su medicinski radnici u pitanju, ovde više nisu samo plate razlog zašto građani napuštaju Srbiju. Ovde opšte stanje u društvu, mnoge koji nemaju male plate navodi na to da napuste Srbiju i odu u neku od zemalja EU", objašnjava Savić.

Da će se odlazak radnika iz zemlje sigurno odraziti na plate, smatra i Atanacković.

"I sada je to slučaj, da su plate u pojedinim zanimanjima neuporedivo veće nego u drugim", kaže on.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.