KO JE ČOVEK KOJI JE NA ČELU NATO? Na kratko je živeo u BEOGRADU, a u politiku ušao zahvaljujući NJOJ (FOTO) (VIDEO)
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

DETALJI KOJE NISTE ZNALI

KO JE ČOVEK KOJI JE NA ČELU NATO? Na kratko je živeo u BEOGRADU, a u politiku ušao zahvaljujući NJOJ (FOTO) (VIDEO)

Jens Stoltenberg je rođen u Oslu 16. marta 1959. godine

Objavljeno:

Jens Stoltenberg će ostati još godinu dana na čelu NATO, objavio je Rojters pozivajući se na neimenovane izvore, a uoči samita Alijanse koji se naredne nedelje održava u Viljnusu, prestonici Litvanije.

Kao razlog za ostanak Stoltenberga na funkciji navedeno je to što zemlje članice Alijanse ne uspevaju da se dogovore o tome ko bi trebalo da nasledi Norvežanina koji je na čelu Severnoatlantskog saveza još od 2014.

- Stoltenberg ima široku podršku u NATO i efikasan je vođa - rekao je Rojtersu izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Drugi izvor, američki zvaničnik koji takođe nije želeo da mu se otkriva identitet, potvrdio je da ne postoji konsenzus među državama članicama o Stoltenbergovom nasledniku.

Fajnenšel tajms navodi da je ideja o produženju mandata Stoltenbergu usledila nakon što dva glavna kandidata za mesto generalnog sekretara nisu dobila očekivanu podršku. To su bili danska premijerka Mete Frederiksen i britanski ministar odbrane Ben Volas.

Jens Stoltenberg je rođen u Oslu 16. marta 1959. Zahvaljujući ocu Torvaldu, koji je bio šef diplomatije i ambasador Norveške u SFRJ, Jens je od 1962. do 1965. živeo u Beogradu.

Oženjen je i ima dvoje dece. Diplomirao je ekonomiju, a u politiku je ušao zahvaljujući sestri Kamili, koja je bila član marksističko-lenjinističke grupe Crvena omladina.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Učestvovao je u protestima protiv rata u Vijetnamu, kada je meta bila američka ambasada. Dve godine je radio i kao novinar u Arbeiderbladetu.

Po ugledu na oca, bio je član Radničke partije. Pre nego što je postao premijer bio je ministar za životnu sredinu, ministar industrije i ministar finansija.

Bonus video:

08:52

RUSIJA ĆE MORATI DA OSVOJI CELU UKRAJINU! Analitičari upozoravaju: Ako NATO dođe na DON, to će biti početak njihovog kraja!

(Espreso/ Rojters/ Fajnenšel tajms)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.