VAGNEROVCI RAŠIRILI PIPKE U VIŠE DRŽAVA: Nema ih samo na prostoru Rusije i Ukrajine, pogledajte MAPU (INFOGRAFIKA)
Vagner, Foto: EPA/Sergei Ilnitsky, AP Photo Vadim Ghirda AP, Wikipedia

vagner u svetu

VAGNEROVCI RAŠIRILI PIPKE U VIŠE DRŽAVA: Nema ih samo na prostoru Rusije i Ukrajine, pogledajte MAPU (INFOGRAFIKA)

Privatna vojna kompanija poznata kao Vagner grupa nije ograničila svoje delovanje na Ukrajinu i Rusiju

Objavljeno:

Događaju koji je šokirao svet po brzini eskalacije, ali i po naglom završetku, Vagnerova pobuna, ili „marš za pravdu“, kako ga je opisao osnivač grupe, Jevgenij Prigožin, doveo je do opšteg mišljenja da je napad na Ukrajinu u kriznom periodu.

Kako pokazuje infografika Statiste koja koristi podatke iz Centra Soufan, privatna vojna kompanija poznata kao Vagner grupa nije ograničila svoje delovanje na Ukrajinu i Rusiju.

Od svog osnivanja 2014. godine, poznato je ili se sumnja da je grupa bila vojno ili politički aktivna u brojnim zemljama, u velikoj meri u Africi, navodi Statisa.

Vagner grupa
Vagner grupafoto: Espreso

Kako je navedeno u izveštaju Centra Soufan, a kako Statista prenosi: „Između delovanja Vagner grupe u Ukrajini, navodnog učešća u masakru i nasilju nad civilima u Maliju, i sve veće važnosti organizacije u nestabilnom i nasilnom regionu Sahela u Africi, na širem planu, Vagner danas ima zavidno međunarodno delovanje."

Bonus video:

00:49

RUSIJA I BELORUSIJA POSTAJU JEDNA ZEMLJA! Stručnjaci nemaju dilemu: NATO u prednosti što se tiče sektora privatne vojske

(Espreso/ Statisa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.