OVO OSTVRO SRBI OBOŽAVAJU, A I CENE SU IM POVOLJNE: Pogledajte samo šta sve ima tamo, UŽIVANCIJA
Cene i destinacije na Kritu, Foto: Profimedia

LETOVANJE

OVO OSTVRO SRBI OBOŽAVAJU, A I CENE SU IM POVOLJNE: Pogledajte samo šta sve ima tamo, UŽIVANCIJA

Ostrvo južne Grčke-Krit- spoj je različitih kultura, neiscrpne istorije, raznih gastronomskih đakonija, kao i nepresušne zabave, koje na ovom ostrvu ima na pretek

Objavljeno:

Grčka je ustaljena destinacija srpskih turista, koji najčešće biraju da posete njene prstenove, koji su najpristupačniji kada je dolazak do istih u pitanju, a dobra vest je da zahvaljući Er Srbije možete doći do nešto udaljenijih mesta ovog mediteranskog bisera.

Naime, od skoro nacionalna kompanija uvela je direktne letove za Krf, Krit i Rodos, do kojih možete doći brzo i bezbedno i biti bogatiji za još jedno nezaboravno iskustvo.

Ostrvo južne Grčke-Krit- spoj je različitih kultura, neiscrpne istorije, raznih gastronomskih đakonija, kao i nepresušne zabave, koje na ovom ostrvu ima na pretek.

Preporučljivo je da se na Kritu odsedne ne manje od 10 dana, s obzirom na to da je u pitanju nejveće grčko ostrvo koje zahteva vreme. Dobra stvar je što će se svaki minut proveden na Kritu isplatiti, s obzirom na to da pruža mnoga uzbudljiva iskustva, a mi vam nudimo nekoliko predloga za obilazak najvećeg grčkog ostrva koja nikako ne smete propustiti.

Hanja - spoj istorije i zabave

Krit
foto: Profimedia

Hanja je regija na zapadu ostrva, u kojem se nalazi istoimeni grad. Zahvaljujući svojoj dugoj istoriji, očuvanim spomenicima i bogatoj prošlosti, odiše posebnim šarmom.

Zbog svog odličnog položaja, Krit je bio meta velikih sila, pa se tako dan danas širom grada mogu videti građevine koje oslikavaju venecijanski i turski uticaj. Posebno upečatljive su uske uličice u kojima su restaurirane mletačke zgrade, a luka u kojima su naređane šarene zgrade duž obale posebno oduzima dah.

Ono što posebno razoružava jeste duh grčkih domaćina koji su uvek nasmejani i gostoprimljivi, pa ne čudi što se neretko baš u centru ovog mesta organizuju festivali na kojima se igra i peva do iznemoglosti. Učestalo organizovanje ovakvih festivala je način da Grci očuvaju tradiciju od zaborava. Tako možete da čujete tradicionalne kritske pesme, ali i naučite sirtaki, koji su meštani voljni bez imalo muke da vam pokažu.

Reptimno – letovalište koje ostavlja bez daha

Reptimno je pravi mali mediteranski raj, za sve one koji vole bogatu istoriju, ali i duge peščane plaže kojih je u ovom delu ostrva pregršt.

Grad je takođe spoj venecijanske i turske arhitekture, pa se često krilati lav i plava zvezda mogu videte zajedno. Duž celog starog grada mogu se videti terase i očuvani ostaci venecijanskog stila iz srednjeg veka, kao i građevine pepoznatljive turske arhitekture, pa i tvrđava Fortezza sa koje se pruža pogled na čitavo mesto.

Ono što će oduševiti ljubitelje kupanja i sunčanja je podatak da se u Reptimnu nalazi gradska plaza koja se od luke proteže u dužini od 12 km. Plaža je peščana i pruža se i kroz mesta Misiria, Perivola i Platanies.

Još jedan od razloga zbog čega turisti biraju da budu smešteni baš u ovom mestu je dobra povezanost sa ostatkom ostrva, te se ne libe da spoje lepo i korisno, što Reptimno sigurno omogućava.

Grčka sela

Krit
foto: Profimedia

Istina, gradovi na moru prvenstveno mame turiste svojom obalom, ali, ukoliko posetite Krit, bilo bi šteta ne osetiti duh ostrvskih sela.

Iako se radi o mestu na obali, Krit ima planinske vence koji se prostitru duž ostrva, na kojima se i tokom letnjih dana može videte beli pokrivač.

Meštani se van sezonu povlače u planine, gde gaje stoku, voće, povrće i vode miran seoski život.

Krit je poznat po uzgoju pomorandži, limuna i avoka(n)da (kako ga Grci zovu). Bila bi velika šteta posetiti Krit, a ne obići prelepe plantaže voća i videte na kakav način živi grčki seljak. Njihov način života je živopisan, teško je rečima preneti sa koliko ljubavi se ophode prema poljoprivredi i plodovima svog rada.

Jedno je sigurno, takva priroda se viđa retko na ovoj zemaljskoj kugli.

Manastiri – vinogradi – maslinovo ulje

Morate posetiti manastir Agia Triada (Sveta Trojica) u kojem monasi prave domaće vino i “čisto” maslinovo ulje, koje je danas veoma teško naći.

Krit
foto: Profimedia

Manastir je nastao u 17. veku, a podigla su ga dva brata venecijanske porodice Zangaroli na mestu nekadašnje crkve.

Crkva je građena u vizantijskog stilu i ima tri kupole. Poseduje biblioteku i muzej u kojima se mogu videti oruđe kojim se nekada pravilo maslinovo ulje, kao i podrum prepun vina. Ispred manastira prostiru se ogromni vinogradi i maslinjaci.

Začast ćete pomislisti da ste u Toskani, ali niste, verujte, doživljaj je još bolji.

Ukoliko razmišljate šta da ponesete sa Krita kao suvenir ili poklon porodici i pijateljima, flaša maslinovog ulja simbolične cene je pun pogotak, a vino sa ukusom banana za one koji vole da eksperimentišu sa ukusima nikako ne može biti loš izbor.

Manastir Arkadi – holocaust

Do manastira Arkadi nije lako doći, s obzirom da se penjete na brdski deo Krita, tačnije severozapadni deo planine Ida.

Radi se o građevini iz 5. veka koja je odigrala važnu istorijsku ulogu tokom borbi za oslobođenje ostrva Krit, posebno nakon pada Krita po Otomansku vlast.

Ovaj manastir bio je jedan od mesta gde su Hrišćani mogli da nađu sklonište i organizuju svoje vojne operacije. Kako su bili sumnjali u monahe i njihove akcije, Turci su uništili nekoliko manastira koji su funkcionisali kao revolucionarski centri.

Čak i danas, posetioci se dive priči o Holokaustu manastira Arkadi 1866. godine. Opkoljeni Hrišćani odlučili su da raznesu bačve sa brašnom kako se ne bi predali Turcima.

Mnogi drugi manastiri na ostrvu imali su slične priče koje se pričaju i danas.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.