"TO JE SAMOUBILAČKA MISIJA": Zastrašujuća ispovest milijardera koji je PLOVIO NESTALOM PODMORNICOM (FOTO)
Artur Lojbl, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Deutscher Titanic-Verein

zanimljivo

"TO JE SAMOUBILAČKA MISIJA": Zastrašujuća ispovest milijardera koji je PLOVIO NESTALOM PODMORNICOM (FOTO)

Podmornica je nestala u nedelju ujutru

Objavljeno:

Nemac Artur Lojbl jedan je od retkih ljudi koji su obišli olupinu "Titanika" u podmornici "Titan" koja se vodi kao nestala sa petoro putnika.

Avanturista ističe da nije prvi put da je brodu za duboko ronjenje "Titan" potrebna pomoć i naziva svoje putovanje podmornicom do olupine čuvenog broda "samoubilačkom misijom".

- Tada sam imao neverovatnu sreću - rekao je Artur Lojbl (60) za nemački list Bild o svojoj avanturi.

Lojbl je opasnu podvodnu odiseju u avgustu 2021. godine kad je stigao do čuvene olupine u sada zloglasnoj podmornici "Titan" platio 110.000 dolara.

Društvo su mu pravili francuski stručnjak za "Titanik" Pol-Anri Naržeole (73) i osnivač i izvršni direktor kompanije koja je vlasnik podmornice Stokton Raš (61) koji su sada sa tri putnika zarobljeni 3.500 metara ispod površine.

- To je tada bila samoubilačka misija - uzviknuo je bavarski preduzetnik prisećajući se sopstvenog putovanja u provaliju.

Navodi da su problemi bili brojni.

- Prva podmornica u koju smo ušli nije radila. Morali smo i da odustanemo od daljeg zarona na 1.600 metara dubine - navodi Lojbl.

Preduzetnik navodi da su na kraju zaronili sa pet sati zakašnjenja zbog električnih problema za koje sumnja da su krivi i za trenutnu nevolju posade "Titana".

- Ne samo to, neposredno pre putovanja, nosač stabilizacijske cevi koji balansira podmornicu se pocepao, a morao je da bude ponovo pričvršćen pomoću rajsferšlusa - rekao je Nemac.

Uslovi na "Titanu" prema njegovim rečima nisu bili baš ohrabrujući.

- Potrebni su vam jaki nervi. Ne smete biti klaustrofobični i morate biti u stanju da sedite prekrštenih nogu deset sati - opisao je akvanaut koji je dva puta obišao ostatke "Titanika" tokom vožnje.

Tokom jednog od zarona čak je sleteo na nesrećni brod.

Lojbl kaže da su od svih njegovih avantura ekspedicije "Titana" bile najekstremnije i navodi da se moli za bezbedan povratak putnika u potopljenoj podmornici.

- Mora da je tamo dole pakao. Ima samo dva i po metra prostora, temperatura je četiri stepena, nema stolice, nema toaleta...

Podmornica koja je još prevozila britanskog milijardera Hamiša Hardinga odnosno pakistanskog biznismena Šahzadu Davuda i njegovog sina (19) nestala je u nedelju ujutru, a prema poslednjim informacijama ima kiseonika do sutra oko podneva po našem vremenu.

Kanadski avion koji pomaže u potrazi za "Titanom" nedavno je otkrio "lupanje" svakih 30 minuta u oblasti gde je podmornica izgubila radio kontakt sa svojim površinskim brodom.

Bonus video:

00:29

Naučno-istraživačka podmornica podnela biološke uzorke sa morskog dna

(Espreso/ Kurir.rs/NY Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.