"AKO POBEDITE, DOVEŠĆU VAM AUTOBUS PUN PROSTITUTKI": Berluskoni je bio poznat po SKANDALIMA, ove NEĆEMO ZABORAVITI!
Silvio Berluskoni, Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

preminuo

"AKO POBEDITE, DOVEŠĆU VAM AUTOBUS PUN PROSTITUTKI": Berluskoni je bio poznat po SKANDALIMA, ove NEĆEMO ZABORAVITI!

Nakon godina posedovanja italijanskog fudbalskog giganta Milana, Berluskoni je kasnije kupio još jedan klub, Moncu, i ohrabrio igrače na njihovoj božićnoj zabavi prošle godine

Objavljeno:

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je preminuo u 86. godini, izazivao je mnogo bure u javnosti zbog svojih izjava, a Politico je izdvojio devet najkontroverznijih momenata.

- Za 20 godina bavljenja politikom, nikada nisam nikoga uvredio - rekao je Berluskoni jednom prilikom.

Bile su to pomalo iznenađujuće reči Berluskonija 2014. godine na pitanje Bi-Bi-Si-ja zašto stalno vređa ljude. Početkom 2000-ih godina vođeni su pregovori o odluci o lokaciji Evropske agencije za sigurnost hrane, s Parmom i Helsinkijem kao konkurentima.

Berluskoni je tada poručio da je finska hrana nejestiva i odvratna i da je jedva podnosio tokom svojih poseta severu.

- Finci jedu samo marinirano meso irvasa! Oni čak i ne znaju šta je pršuta - rekao je tada Berluskoni. Agencija EU je završila u Parmi. Nekoliko godina kasnije, Berluskoni je ponovo izazvao negativne reakcije nakon što je rekao da je morao da iskoristi svoje "plejbojske" čari na tadašnjoj finskoj predsednici Tarji Halonen.

Silvio Berluskoni
foto: EPA/Angelo Carconi

Finci su se "osvetili" kada je finski lanac Kotipizza napravio picu sa mesom irvasa, lisičarkama i crvenim lukom. Kreaciju su nazvali Berluskoni i ona je potom pobedila na prestižnom takmičenju pica u Njujorku.

Nakon godina posedovanja italijanskog fudbalskog giganta Milana, Berluskoni je kasnije kupio još jedan klub, Moncu, i ohrabrio igrače na njihovoj božićnoj zabavi prošle godine.

- Našli smo novog trenera - rekao je Berluskoni igračima, misleći na Rafaelea Paladina.

- On je dobar, šarmantan, ljubazan i sposoban da podstakne naše momke, ali dodajem dodatni stimulans: Kao što sam rekao momcima ranije, ako pobedite neki od najboljih timova, dovešću autobus pun prostitutki - rekao je Berluskoni.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nije bila veliki obožavatelj Berluskonija. Berluskoni je jednom skočio iza spomenika pred Merkel viknuvši joj "kuku" tokom samita u Trstu na kojem se razgovaralo o ekonomskoj krizi.

Silvio Berluskoni
foto: EPA/Daniel Dal Zennaro

Seksualne zabave održane u njegovoj vili u blizini Milana izašle su na videlo 2010. godine kada je i sam bivši premijer telefonirao policiji tražeći oslobađanje 17-godišnje Marokanke Karime al Mahroug, koja je uhapšena u Milanu pod sumnjom da je ukrala nakit.

Međutim, Berluskoni je pogrešno rekao policiji da je ona rođaka tadašnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i da je njeno hapšenje riskiralo diplomatski incident.

Ona je bila trbušna plesačica i osumnjičena seksualna radnica pod imenom Rubi Rubacuori i tvrdila je da je primila 10.000 dolara od Berluskonija na "bunga bunga" zabavama koje je on održavao.

Jedan od prvih međunarodnih lidera koji je odao počast nakon Berluskonijeve smrti bio je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je italijanskog državnika nazvao "pravim prijateljem".

Berluskoni i Putin bili su dugogodišnji saveznici, a bivši italijanski premijer podstakao je kontroverzu kada je okrivio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za rat.

Vladimir Putin, Silvio Berluskoni
foto: Profimedia

U intervjuu za Spektator 2003. godine, Berluskoni je branio postupke fašističkog diktatora svoje zemlje, Benita Musolinija.

- Musolini nikada nikoga nije ubio - rekao je tada Berluskoni. Bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i Berluskoni imali su nezaboravan sukob 2003. godine.

Prigovarajući na ton nemačkog evroparlamentarca, Berluskoni je rekao: "Znam za filmskog producenta u Italiji koji snima film o nacističkim koncentracionim logorima. Preporučiću vas za ulogu Kapoa (zatvorenika koji je zadužen za druge zatvorenike). Ti si savršen".

Šulc je odgovorio: "Moje poštovanje prema žrtvama fašizma mi zabranjuje da kažem i jednu reč na to". Razorni zemljotres pogodio je grad Akvila u centralnoj Italiji 2009. i odneo živote oko 300 ljudi, a desetine hiljada drugih ostavio bez krova nad glavom.

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskonifoto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Posetivši to područje, Berluskoni je rekao preživelima koji žive u šatorima za hitne slučajeve da bi trebalo "na to da gledaju kao na vikend kampovanja". Pokojna britanska kraljica Elizabeta II je jednom navodno reagovala na ponašanje Berluskonija na samitu G20 2009. godine.

Tokom pravljenja fotografije, Berluskoni je američkom predsedniku viknuo "Gospodine Obama". Nakon toga kraljica se okrenula, digla ruke u vazduh i upitala: "Šta je? Zašto mora da viče?"

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.