BERLUSKONI JE IZA SEBE OSTAVIO VELIKU IMPERIJU: Evo kako je stekao MILIJARDE i kako će ih njegova deca PODELITI
Silvio Berluskoni, Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

preminuo

BERLUSKONI JE IZA SEBE OSTAVIO VELIKU IMPERIJU: Evo kako je stekao MILIJARDE i kako će ih njegova deca PODELITI

Blumbergov indeks milijardera procenio je Berluskonijevu neto vrednost na 7,6 milijardi dolara

Objavljeno:

Silvio Berluskoni, milijarder i bivši premijer Italije, umro je juče, i ostavio iza sebe veliku poslovnu imperiju.

Još nije jasno kako će Berluskonijevo bogatstvo, izgrađeno vlasništvom nad nekim od najprepoznatljivijih italijanskih kompanija, uključujući uspešan fudbalski klub AC Milan, biti podeljeno između njegovo petoro dece.

Blumbergov indeks milijardera procenio je Berluskonijevu neto vrednost na 7,6 milijardi dolara, a kako je italijanski državnik, premijer sa najdužim stažom od Drugog svetskog rata i jedan od najkontroverznijih ljudin koji su vodili ovu zemlju - zaradio novac?

Medijski mogul

Četvorostruki premijer Italije u politiku je ušao sa 57 godina. Ali, pre toga je stekao bogatstvo kao investitor krajem 1960-ih, pre nego što je stekao ime kao medijski tajkun.

Tokom 1970-ih, proširio je svoja interesovanja osnivanjem TV kablovske kompanije Telemilano i kupovinom još dva kablovska kanala u Italiji.

Godine 1978. ovi kanali su uključeni u njegovu novoformiranu porodičnu holding kompaniju Fininvest. Berluskoni je preko Fininvesta stekao velike udele u nekim od najvećih evropskih medijskih kompanija.

Berluskoni je posedovao 61,3 odsto udela u holding kompaniji na kraju 2021. godine, preneo je Rojters. Fininvest je najveći akcionar kompanije sa 48 odsto udela. Emiter, čija tržišna kapitalizacija iznosi 1,6 milijardi evra, upravlja komercijalnim TV kanalima u Italiji i Španiji i poseduje veliki udeo u nemačkom ProSiebenSat.1 (PBSFF). Fininvest takođe drži 53 odsto udela u Mondadoriju, najvećem italijanskom izdavaču knjiga i časopisa.

Fininvest je prodao AC Milan za prijavljenih 740 miliona evra 2017. godine, nakon 31 godine vlasništva. U tvitu u ponedeljak, klub je saopštio da je "duboko ožalošćen" Berluskonijevom smrću i ožalošćen zbog "odlaska nezaboravnog Silvija Berluskonija".

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskonifoto: EPA/Angelo Carconi

Pravni problemi

Političke kontroverze koje su zahvatile Berluskonija bile su usko povezane sa njegovim poslovima. Tokom skoro dve decenije u politici, suđeno mu je po najmanje 17 optužbi, uključujući optužbe za proneveru, poresku prevaru i podmićivanje, iako je uvek negirao da je počinio krivična dela, a mnogi od tih slučajeva su na kraju poništeni u žalbenom postupku.

Sud u Milanu je 2012. godine osudio bivšeg lidera Italije za utaju poreza. Tužioci su otkrili da je Berluskoni, zajedno sa rukovodiocima u Mediasetu, kupovao TV prava na filmove, a zatim ih preprodavao po "naduvanim" cenama. Šema je omogućila uključenima da izbegnu plaćanje poreza, rekli su tužioci.

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskonifoto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Šta dalje?

Berluskoni ima petoro dece iz dva braka. Svi imaju značajne udele u Fininvestu, ali njegovo najstarije dete Marina (56) predsedava kompanijom od 2005. godine i za nju je navodno najvjerovatnije da će preuzeti kontrolu nad poslovnim carstvom svog oca.

Pjer Silvio (53) je izvršni direktor MediaForEurope. Akcije kompanije su u ponedeljak skočile za čak 10 odsto, pre nego što su kasno popodne pale na rast od 2 odsto, pošto su investitori očekivali potencijalne promene u vlasništvu nakon Berluskonijeve smrti.

Marina i Pjer Silvio imaju po 7,7 odsto udela u Fininvestu, dok Berluskonijevo troje dece iz drugog braka zajedno poseduju po 21,4 odsto udela, navodi Rojters.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.