ISTORIJSKI MOMENAT: Iran i Saudijska Arabija posle mnogo godina napravili VELIKI ZAJEDNIČKI KORAK
Iran i Saudujska Arabija se pomirili, Foto: AP

pomirenje

ISTORIJSKI MOMENAT: Iran i Saudijska Arabija posle mnogo godina napravili VELIKI ZAJEDNIČKI KORAK

Dve strane su se saglasile i da prouče izglede za obnovu letova i zvaničnih i privatnih poseta između dve zemlje

Objavljeno: 16:29h

Iran i Saudijska Arabija, dugogodišnji bliskoistočni rivali, danas su formalno obnovili diplomatske odnose posle sedmogodišnjeg sukoba i dogovorili se da nastave sa ekonomskom saradnjom, načinivši još jedan značajan korak ka pomirenju.

Sporazum je postignut u Pekingu na sastanku ministara spoljnih poslova Irana i Saudijske Arabije, Hoseina Amirabdolahijana i princa Fejsala bin Farhana Al Sauda, mesec dana nakon što je Kina posredovala u postizanju sporazuma o pomirenju dve regionalne sile.

Amirabdolahijan je na Tviteru napisao da današnji dan označava početak "zvaničnih diplomatskih odnosa, ekonomske i trgovinske saradnje, ponovnog otvaranja ambasada i generalnih konzulata, uz akcenat na stabilnosti, bezbednosti i razvoju regiona".

Iranska zastava
Iranska zastavafoto: Profimedia

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da će, uz ponovno otvaranje ambasada u dva glavna grada, početi sa radom i diplomatske misije u još dva velika grada, iranskom Mešhadu i saudijskoj Džedi.

Agencija je navela da su se dve strane saglasile i da prouče izglede za obnovu letova i zvaničnih i privatnih poseta između dve zemlje, i da razmotre kako da olakšaju proces izdavanja viza.

Današnji dogovor dodatno umanjuje šanse za oružani sukob dve zemlje, kako direktno, tako i posredno, preko saveznika u sukobima širom Bliskog istoka.

Taj korak bi mogao da ojača napore diplomata na okončanju dugogodišnjeg građanskog rata u Jemenu, u kojem Iran i Saudijska Arabija podržavaju suprotstavljene strane.

Zastava Saudijske Arabije
Zastava Saudijske Arabijefoto: Profimedia

Danas postignuti dogovor predstavlja još jednu diplomatsku pobedu za Kinu u vreme kada arapske države Persijskog zaliva primećuju da se SAD polako povlače iz tog regiona.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da su Amirabdolahijan i Farhan Al Saud potpisali zajedničku izjavu i izrazili odlučnost da poboljšaju veze u skladu sa prošlomesečnim razgovorima u Pekingu.

Današnji razgovor dva ministra u Pekingu prvi je zvanični sastanak visokorangiranih diplomata Irana i Saudijske Arabije od 2016. godine, kada je Rijad prekinuo veze sa Teheranom pošto su iranski demonstranti upali u saudijske diplomatske objekte u toj zemlji. Povod za proteste bilo je saudijsko pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika i još 46 osoba.

Bonus video:

01:43

Profesor i dr Duško Tomić: Ne zaboravite da Iran ima jednu od najjačih obaveštajnih službi na svetu!

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.