DVA NAFTNA GIGANTA UJEDINJUJU SNAGE: Projekat će koštati NADREALNO, izneli prve DETALJE projekta
Nafta, Foto: Profimedia

saradnja

DVA NAFTNA GIGANTA UJEDINJUJU SNAGE: Projekat će koštati NADREALNO, izneli prve DETALJE projekta

Zajednička firma izgradiće rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno

Objavljeno:

Saudijski naftni div Saudi Aramco potpisao je s kineskim partnerima sporazum o 12.2 milijarde dolara vrednom projektu rafinerije i petrohemijskog kompleksa na severoistoku Kine koji bi trebali početi s radom u 2026. godini.

Projekat u gradu Panjinu u provinciji Liaoning biće drugo veliko Aramcovo rafinerijsko-petrohemijsko ulaganje u Kini, a ugovor je potpisan nakon što je najveći svetski izvoznik nafte prijavio rekordnu dobit u 2022. godini od 161 milijardu dolara.

Zajednička firma Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) izgradiće rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno, koji će godišnje proizvoditi i 1.65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, objavila je saudijska firma.

Nafta
Naftafoto: Profimedia

Očekuje se da će projekt koštati 83.7 milijardi juana (12.2 milijarde dolara), rekla je partnerska grupa Panjin Xicheng Industrial u izjavi na WeChatu u nedelju. Nešto više od polovine udela u novom kompleksu držaće kineski proizvođač vojne opreme NORINCO Group, Aramco 30 posto, a Panjin Xincheng 19 posto.

Izgradnja kompleksa počeće u drugom tromesečju nakon što se za projekt osiguraju potrebna administrativna odobrenja, rekao je Aramco. Očekuje se da će fabrika biti potpuno operativna do 2026. godine, dodaje se.

Aramco će kompleksu isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno.

Bonus video:

00:48

SRBIJI SU UGALJ I NAFTA BITNIJI OD GASA! Šormaz za Kurir TV šokirao: Ne uvođenjem sankcija Rusiji SAMO GUBIMO

(Espreso/ Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.