MAMA I PREVREMENO ROĐENA BEBA IZVUČENA IZ RUŠEVINA 2 PUTA ZA NEDELJU DANA: Priča iz Sirije koja će vas DIRNUTI
Ruševine u Turskoj, Foto: epa deniz tekin

DRAMA

MAMA I PREVREMENO ROĐENA BEBA IZVUČENA IZ RUŠEVINA 2 PUTA ZA NEDELJU DANA: Priča iz Sirije koja će vas DIRNUTI

Bebi je dijagnostifikovana žutica i bila je dehidrirana, ali lekari kažu da lepo reaguje na terapiju

Objavljeno:

Majka iz Sirije i njeno novorođenče oporavljaju se nakon što su izvučeni iz ruševina dva puta za nedelju dana.

Dima je bila u 7. mesecu trudnoće kada su razorni zemljotresi, koji su 6. februara potresli Tursku, doveli do delimičnog urušavanja njene kuće u Džindajrisu.

Dima je tom prilikom zadobila manje povrede, a nedugo potom se porodila. Dečaka Adnana rodila je u bolnici u Afrinu. Pošto je beba bila dobrog zdravlja, oni su pušteni kući, koja se tri dana kasnije u potpunosti urušila.

Majka i bebu su potom ponovo izvukli iz ruševina, i oni su u teškom stanju prevezeni u bolnicu.

Zemljotres, Turska
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bebi je dijagnostifikovana žutica i bila je dehidrirana, ali lekari kažu da lepo reaguje na terapiju.

"Adnanovo stanje se znatno poboljšalo. Hranimo ga, a ostalo što je neophodno dobija preko infuzije", rekao je dr Abdulkarima Husein al Ibrahim za BBC.

Adnan je trenutno smešten u inkubator, a lekari se nadaju potpunom oporavku.

Dima je u međuvremenu puštena iz bolnice, ali sada sa suprugom Abdulom živi u šatoru, sa još devetoro rođaka. Kako je Adnan ostao u bolnici, Dima svaki dan putuje u Afrin kako bi ga videla.

Dima i njena porodica bili su prinuđeni da se vrate u njihov delimično uništen dom nakon porođaja, jer nije postojao alternativni smeštaj u Džindajrisu, koji je najviše stradao u zemljotresu.

Njima takođe nije pružena nikakva dodatna pomoć, kao i desetinama hiljada stanovnika severa Sirije koji su ostali bez svega u potresu.

Čak i pre ove katastrofe, više od 4 miliona ljudi, među kojima najviše ima žena i dece, oslanjalo se na humanitarnu pomoć da bi preživeli u ovoj zemlji, razorenoj ratom.

Vazdušni i artiljerijski napadi na tamošnje bolnice učinili su da ustanove rade sa 50 odsto kapaciteta.

Sirija
foto: Profimedia

Od ponedeljka, samo 58 kamiona koji su prevozili pomoć agencija UN stiglo je iz Turske preko Bab al-Have u provinciju Idlib - jedinog graničnog prelaza koji UN imaju ovlašćenje da koriste za isporuku humanitarne pomoći.

Međutim, UN su u ponedeljak uveče saopštile da sirijska vlada otvara još dva granična prelaza.

Isporuke su odložene zbog oštećenih puteva i drugih logističkih problema u Turskoj i nisu uključivale tešku mašineriju i drugu specijalnu opremu potrebnu Belim šlemovima, čiji članovi deluju u oblastima pod kontrolom opozicije.

Dr Ibrahim je rekao da postoji akutna nestašica lekova, drugog medicinskog materijala, kreveta i ćebadi potrebnih za lečenje mnogih povređenih koji se još uvek izvlače iz ruševina.

"Nijedna bolnica nema kapacitet da primi ovoliki broj povreda. Sve je puno", upozorio je on.

UN su saopštile da je 55 zdravstvenih ustanova u regionu oštećeno u zemljotresu, a da je 31 delimično funkcionalna ili je obustavila svoje usluge.

Zemljotres, Turska
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Podsetimo, više od 37.000 ljudi poginulo je u Siriji i Turskoj u razornim zemljotresima jačine 7,8 i 7,7 stepeni Rihterove skale koji je pogodio južnu Tursku.

UN su saopštile da je prijavljeno 4.400 smrtnih slučajeva širom severozapadne Sirije - 800 više od ukupnog broja poginulih koji su tokom vikenda objavili sirijska vlada i Beli šlemovi.

Tokom posete gradu Alepu koji drži vlada u ponedeljak, šef UN za pomoć Martin Grifits rekao je novinarima da se početna "faza spasavanja nakon katastrofe bliži kraju“.

(Espreso/Telegraf/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.