JEZIVE ISPOVESTI PROSTITUTKI, STRAVA I UŽAS: Nataša i Marijana su doživele stvari zbog kojih NEĆETE MOĆI DA ZASPITE
Prostitutka, Foto: okoAziz 1 / Alamy / Alamy / Profimedia

prostitucija u najsiromašnijom evropskoj zemlji

JEZIVE ISPOVESTI PROSTITUTKI, STRAVA I UŽAS: Nataša i Marijana su doživele stvari zbog kojih NEĆETE MOĆI DA ZASPITE

Ovo je jeziva istina o prostitutkama u Moldaviji. Taj posao, kako kažu, moraju da rade zbog siromaštva, a žive u strahu da ne budu ubijene

Objavljeno:

Nema malo žena u Moldaviji koje se bave prostitucijom da bi izdržavale svoje porodice. One pate zbog predrasuda i brutalnog nasilja. DW je razgovarao sa nekima od njih. "Iza fine fasade elegantno obučene mušterije može se sakriti čudovište", kaže jedna od tri se*sualne radnice sa kojima su novinari DW razgovarali na ulici u severnoj Moldaviji.

"Marijana je obešena, Nataša ugušena. Više ne znam tačno kako je Julija umrla. Tanea je pretučena na smrt, njeno telo je pronađeno pored seoskog puta. Telo se*sualne radnice bačeno je u kanal. Kada je pronađeno, njen identitet bi se mogao utvrditi samo na osnovu odeće", kaže jedna od sagovornica.

Moldavija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, ima manje od tri miliona stanovnika i više od petnaest hiljada se*sualnih radnica. Skoro trećina njih radi u glavnom gradu Kišinjevu. Muški se*sualni radnici nisu uključeni u statistiku. Anketa sprovedena u Moldaviji pokazuje da 88 odsto ispitanika ne želi ni da priđe ženama koje se bave prostitucijom. Prostitucija je ovde nelegalna, žene ne mogu da računaju na zaštitu institucija.

Ako se sazna kako zarađuju, moraju da plate kaznu od oko sto evra. Se*sualne radnice koje su intervjuisali novinari DW govore o strahu i poniženju. Često ih policija lovi noću, a oni se kriju u žbunju. Kupci ih često ponižavaju, tuku i zlostavljaju. Većina ovih žena kaže da su se za ovaj posao opredelile iz očaja i siromaštva – to je bila jedina mogućnost da prehrane porodicu i prežive.

Prostitutka
Prostitutkafoto: SFM Press Reporter / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukrajinke imaju svoje mesto

Ulica Calea Basarabiei - Besarabian - u glavnom gradu poznata je po tome što sa obe strane pet kilometara duge saobraćajnice mušterije čekaju se*sualne radnice. Različite grupe su podelile oblasti među sobom. Jedna se*sualna radnica, koja se ovim poslom bavi dvadeset godina, kaže da se nove, mlade prostitutke teraju: "Mi već imamo 36 ili čak 46 godina, a muškarci koji ovde traže se*s uvek daj prednost mlađima, pa ih oteramo“. Priča se da su se nakon početka rata u susednoj Ukrajini na ulicama Kišinjeva pojavile grupe ukrajinskih žena, ali njihov rad organizuje makro. "Rade samo noću, uvek na istom mestu."

15 evra po mušteriji

Druge moldavske se*sualne radnice kažu da nemaju makroa i da same dogovaraju cenu sa mušterijama. Dok luksuzne pratnje za jedno noćenje zarade nekoliko stotina evra, žene koje čekaju na ulici dobijaju od 10 do 15 evra po mušteriji. Što je manji grad u kome rade, manje zarađuju. U malom gradu od 30.000 stanovnika cena je samo pet evra. U manjim gradovima, kaže četrdesetogodišnja se*sualna radnica, cena nije jedini problem: "Svi imaju loše mišljenje o ženama poput mene i loše se ponašaju prema nama. Već sam hapšena i morala sam da platim kaznu. Policija zna šta radim. Posebno je teško je našoj deci, rugaju im se u školi i u dvorištu jer im je majka prostitutka."

Prostitucija za mnoge jedini način da dođu do novca

Kaže da radi posao jer nije imala drugog izbora. "Mnogi misle da je prostitucija najlakši način da zaradite novac. Ko god tako nešto kaže, nema pojma koliko je teško ženi koja prodaje svoje telo da ponovo pronađe svoju fizičku i psihičku ravnotežu." "Potrebna nam je šansa da zaradimo novac na drugačiji način. Svi se prema nama ophode sa nepoštovanjem, vide nešto prljavo i gadno u nama. Ponekad se prema nama ponašaju gore od kriminalaca koji ubijaju ljude", kaže ona.

Pored devojaka na ulici, tu su i takozvane "stanarke", koje nude usluge kod kuće ili idu kod kupaca. Često je reč o studentima ili udatim ženama, čija bliža okolina ne zna čime se bave. U ovu grupu spada i Dijana, koja ima nezaposlenog muža i dvoje male dece. Ona ima puno radno vreme i radi prekovremeno. Ali plata od 172 evra jednostavno nije dovoljna za četvoročlanu porodicu. Zato je počela da se bavi prostitucijom.

"Učinila bih sve da mi deca ne gladuju. Vodim dva života, za moj drugi posao niko ne zna. Uprkos tome, veoma sam prisutna u životima svoje dece, dobra sam majka", kaže ona.

Prostitucija
Prostitucijafoto: Profimedia

Olga je silovana sa 12 godina

Svih pet "stanovnica" koje su novinari DW intervjuisali su udate i imaju decu. Ne žele da njihova okolina čuje bilo šta o paralelnom životu. Ali niko od njih ne želi da se odrekne zarađenog novca. Prema istraživanju nevladine organizacije Act for Involvement, oko polovine se*sualnih radnica u Kišinjevu bile su žrtve se*sualnog nasilja u detinjstvu ili ranoj mladosti.

Olga, koja se prostitucijom bavi 26 godina, rekla je da ju je u dvanaestoj godini silovao muž njene učiteljice. Nikome nije rekla jer joj je silovatelj pretio da će joj ubiti. "Nisam ništa rekla jer sam se jako uplašila. Tako sam završila da spavam sa muškarcima za novac." Prema izveštaju Ujedinjenih nacija o razvoju Moldavije, oko 2,7 odsto ovih žena je zaraženo HIV-om.

Među klijentima su političari i privrednici

Nekadašnja luksuzna pratnja kaže da su među njenim mušterijama bili i predstavnici političke i ekonomske elite. Ne zna ko joj je od njih zadao sidu. Zaraza joj je oduzela mogućnost zarade. Počela je da nudi se*sualne usluge za hranu. Postala je alkoholičarka, jednom je bila u komi u bolnici.

Najviše žali što je napustila studije medicine zbog ponude da se bavi se*sualnim uslugama. Većina žena koje se bave prostitucijom u Moldaviji nemaju završenu školu, dolaze iz siromašnih porodica i teško pronalaze druge vrste posla. Neke žene plaćaju kazne za prostituciju, druge mogu da je izbegnu. Primer je Larisa, koja se već 26 godina bavi prostitucijom. Ona je poreklom iz Pridnjestrovlja, koje se uz pomoć Rusije otcepilo od Moldavije 1992. godine.

Moldavija
Moldavijafoto: Profimedia

Pošto nema moldavska lična dokumenta, ne mora da plaća kazne. Novcem koji je zaradila od prostitucije u Kišinju kupila je sinu stan za njegov 17. rođendan. Trenutno renovira kuću u Pridnjestrovlju, između poseta kupaca stalno je na telefonu sa majstorima koji postavljaju novo grejanje. Ima 47 godina i želi da se penzioniše za tri godine.

Za razliku od Larise, Iraida je već nebrojeno puta platila kaznu zbog bavljenja prostitucijom. Kada je na ulici razgovarala sa novinarom dok je čekala mušterije, već je bila u osmom mesecu trudnoće. Kod kuće je još dvoje dece. Njen suprug je u zatvoru zbog trgovine drogom: "Biće u zatvoru između sedam i petnaest godina, tako da moram sama da brinem o deci."

Mnoge se*sualne radnice šokirane su činjenicom da je sve više maloletnica koje se bave prostitucijom, iako se se*s sa maloletnicima u Moldaviji tretira kao pedofilija i kažnjava se zatvorom. "Najmlađe devojčice imaju samo 12 godina", kaže se*sualna radnica iz malog grada u centralnoj Moldaviji. "Policija to zna, verovatno i socijalni radnici znaju, ali niko ništa ne čini da ih spase. Mislim da bi i muškarci trebalo da imaju neke osnovne moralne principe."

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.