ODLUKA PRAVOSLAVNE CRKVE UKRAJINE: Prvi put vernici koji to žele neće slaviti kad i Rusi
Crkva, Foto: Profimedia

UKRAJINA

ODLUKA PRAVOSLAVNE CRKVE UKRAJINE: Prvi put vernici koji to žele neće slaviti kad i Rusi

U 2018. godini Pravoslavna crkva Ukrajine odvojila se od Ukrajinske pravoslavne crkve, a sada je promenila i datum slavljenja Božića

Objavljeno: 14:42h

Pravoslavni vernici Ukrajine oduvek su Božić slavili 7. januara, po Julijanskom kalendaru, ali ove godine praznik stiže ranije, pošto je Pravoslavna crkva Ukrajine dozvolila prvi put da se praznik slavi 25. decembra, objavio je portal "Politiko".

Takav potez predstavlja jasno odvajanje od Rusije, koja Božić slavi 7. januara, i dodatno će produbiti jaz između dve ukrajinske crkve, prenosi "Politiko".

1 / 3 Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U 2018. godini Pravoslavna crkva Ukrajine odvojila se od Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se vidi kao tesno povezana sa Moskvom i sada se suočava sa zahtevima za zabranu, jer se smatra da pomaže neprijateljima zemlje.

Arhiepiskop Pravoslavne crkve Ukrajine Jevstratij Zorija rekao je za "Politiko" da se ljudima ostavlja izbor kada žele da slave Božić, podsećajući da osnov za promenu datuma postoji još od 2017. godine, kada je 25. decembar postao praznik u Ukrajini.

Brojni vernici lobirali su da se odmakne od Julijanskog kalendara, po kojem se „ravna“ Ruska pravoslavna crkva.

Pozivi su samo bili glasniji posle ruske invazije, zbog čega je Ukrajinska pravoslavna crkva dozvolila svojim parohijama, njih oko 7.000, ako žele da praznik slave 25. decembra.

Podsetimo da se datum proslave pravoslavnog Božića menjao kroz istoriju, te se ni kod Srba nije uvek slavio 7. januara.

(Espreso/ Blic/ Politiko)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.