BEZBEDNJACI NAJAVILI ISTRAGU UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Zelenski izneo SVE DETALJE
Volodimir Zelenski, Foto: Printscreen/index.hr

JAVLJENO JE

BEZBEDNJACI NAJAVILI ISTRAGU UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Zelenski izneo SVE DETALJE

Kako je rekao, Ukrajina će sprovesti mere zaštite od "subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom verskom okruženju"

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom.

Takođe je naveo da se ispituje da li verska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa "povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“, prenosi Rojters.

"Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra“, rekao je Zelenski u juče u video obraćanju.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Kako je rekao, Ukrajina će sprovesti mere zaštite od "subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom verskom okruženju“.

Pored toga, biće ispitana imovina UPC, uključujući i korišćenje kompleksa manastira Kijevsko-pečerske lavre.

Služba bezbednosti (SBU) saopštila je prošle nedelje da je pretresla 350 zgrada koje pripadaju UPC i izvršila provere 850 ljudi.

U saopštenju se navodi da je SBU pronašao "sumnjive" ruske državljane, velike sume gotovine i prorusku literaturu u pretresu Kijevsko-pečerske lavre, koji je Moskva osudila.

UPC je zvanično je prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom maja meseca, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.