VELIKA BRITANIJA STOPIRALA UPOTREBU KINESKIH KAMERA: Plaše se jednog!
Velika Britanija, Foto: Profimedia

PROMENA

VELIKA BRITANIJA STOPIRALA UPOTREBU KINESKIH KAMERA: Plaše se jednog!

Direktiva dolazi nakon interne revizije trenutnih i budućih bezbednosnih rizika koje predstavljaju kontrolni sistemi.

Objavljeno:

Britanska vlada je u četvrtak izdala nalog svim ministarstvima da zaustave postavljanje sigurnosnih kamera kineske proizvodnje u sve vladine zgrade zbog potencijalnih bezbednosnih rizika.

Direktiva dolazi nakon interne revizije trenutnih i budućih bezbednosnih rizika koje predstavljaju kontrolni sistemi.

„Pregled je otkrio da pretnje Velikoj Britaniji i sve veća sposobnost i povezanost ovih sistema zahtevaju dodatni nadzor“, napisao je ministar Oliver Dauden u pismu parlamentu.

Rekavši to, rekao je da ministri treba da razmisle o zameni ovih kamera, a ne da čekaju nadogradnju.

U julu je grupa za zaštitu privatnosti Big Brother Vatch objavila da su većinu kamera za nadzor koje koristi britanska vlada napravile dve kineske kompanije - Hikvision i Dahua.

Istovremeno, 67 britanskih poslanika pozvalo je na potpunu zabranu uređaja koje prave dve kompanije, a koje su delom u državnom vlasništvu. Istovremeno su se osvrnuli na pitanje zaštite privatnosti i kršenja ljudskih prava u Sinkjangu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Dauden je rekao da bi kompanije koje podležu kineskim zakonima o obaveštajnoj delatnosti mogle biti prinuđene da predaju podatke pekinškim bezbednosnim službama. Hikvision je saopštio da su takve optužbe "kategorički lažne".

„Hikvision ne može da prosleđuje podatke o krajnjim korisnicima trećim licima, mi ne upravljamo bazama podataka krajnjih korisnika i ne prodajemo skladištenje u oblaku u Velikoj Britaniji“, navodi se u saopštenju.

(Espreso/Kurir.rs/RTV SLO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.