TREĆA SREĆA: Rumuni NE ODUSTAJU od protesta, STOTINE HILJADA građana okupilo se u gradovima širom Rumunije!  (FOTO) (LIVESTREAM)
Foto: Beta/Gabriel Petrescu

mirni protesti na ulicama bukurešta

TREĆA SREĆA: Rumuni NE ODUSTAJU od protesta, STOTINE HILJADA građana okupilo se u gradovima širom Rumunije! (FOTO) (LIVESTREAM)

Uredba vlade, doneta pre dva dana, koja podrazumeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU
Objavljeno: 22:51h

Liviu kaže da je zbog toga još uvek rano da se komentariše šta će se dešavati dalje, ali ističe da ne očekuje eskalaciju nasilja, ističući da je reč o mirnim protestima. On navodi da je bilo pokušaja fudbalskih navijača da "protest pretvore u nešto drugo i da u tome nisu uspeli".

Govoreći o uredbi, izneo je mišljenje da njenim donošenjem vlada na neki način odustaje od borbe protiv korupcije, te da građani imaju čvrste razloge da veruju da se radi o dekriminalizaciji zloupotrebe vlasti. Kaže još da je vlada uredbu usvojila noću, veoma tajno i da niko nije očekivao takvu promenu krivičnog zakona.

- Teško je voditi vladu četiri godine kada ovako počnete, ne znamo šta je sledeće biti - rekao je on. Sporno je, objašnjava on, to što je gotovo nemoguće da optužite nekog za zloupotrebu moći, to je po novom rešenju vrlo komplikovano da se dokaže i da se pronađu dokazi.

Uredba vlade, doneta pre dva dana, koja podrazumeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU.

Solidarnost sa svojim zemljacima pokazali su i Rumuni iz Čikaga.

Uredba će omogućiti dekriminalizaciju prekršaja u vezi sa zloupotrebom vlasti, u kojima iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Samo u Bukureštu nalazi se preko 100.000 ljudi, dok mediji javljaju da je u drugim gradovima Rumunije izašlo oko 150.000 ljudi. Na Trgu Viktorija vijori se zastava koja je postala simbol ovih protesta, a bila je svedok događaja iz 1989.godine kada je sa vlasti zbačen Nikolae Čaušesku.

Kako navode mediji, broj demonstranata se popeo na 150.000 samo u Bukureštu.

Uživo sa ulica Bukurešta:

BONUS VIDEO: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs/Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.